Ján OravecSamuel Vanko
StoryEditor

Učebnicové zlyhanie štátu

07.09.2018, 00:00

Ak ste rodič školopovinného dieťaťa a jeho škola od vás pýta peniaze na učebnice, prípadne dieťa v taške nosí namiesto učebnice oxeroxované materiály, potom ste aj vy obeťou učebnicového zlyhania štátu. Pred rokmi sa štát rozhodol, že bude učebnice pre školy obstarávať centrálne. Výsledok je tragický. S príchodom každého nového školského roka sa objavuje chronicky sa opakujúci problém.

Štát školám učebnice nestihne dodať vôbec. Alebo je ich nedostatok. Prípadne nemajú požadovanú kvalitu a učitelia z nich odmietajú učiť. Školy sú nútené hľadať alternatívy, na ktoré pýtajú peniaze od rodičov. Tí tak musia učebnice platiť dvakrát. Raz cez dane a druhýkrát priamo škole. Je to škandál. Trend vo vlastnej analýze problému výstižne opísal, ako politici roky udržiavajú systém, ktorý uprednostňuje miliónový biznis niekoľkých vydavateľstiev spriaznených s tými správnymi ľuďmi. Na úkor všetkých. Iných vydavateľstiev, učiteľov, škôl, ale najmä detí. Táto schema je u nás typická. Bohužiaľ, na Slovensku sa dá na ňu natrafiť takmer všade.

Pritom stačí aj letmý pohľad k našim českým susedom, aby sme sa presvedčili, že tento problém je ľahko riešiteľný. Tam predpotopný systém centrálneho obstarávania učebníc už dávno neexistuje. Nahradili ho decentralizovaným systémom, v ktorom si školy nakupujú učebnice samy, štát im na to poskytuje potrebné finančné prostriedky. Po nedostatku učebníc tam niet ani slychu, všetko funguje a všetci sú spokojní.


Naopak, s naším systémom je spokojné podľa všetkého len ministerstvo školstva. Učitelia, školy, vydavatelia učebníc, autori dokumentu Učiace sa Slovensko, všetci sú nespokojní. Nedávno dokonca vznikla petícia požadujúca otvorenie učebnicového trhu, ktorú možno podporiť na www.slobodneucebnice.sk.

Podobne ťarbavý systém ako Slovensko má dnes len niekoľko krajín z južného pásu Európy, Malta, Cyprus či Grécko. Otázkou je, prečo naše ministerstvo takmer 30 rokov po roku 1989 zubami-nechtami udržiava pri živote systém centrálneho plánovania pri obstarávaní učebníc. Najmä keď vieme, že problém nedostatku a nekvality základných tovarov a služieb spred roku 1989 u nás zmizol v sekunde, keď sme ekonomiku otvorili a pustili do nej viac trhu. Stačí, aby ministerstvo školstva urobilo to isté v prípade učebníc.

Ak treba tlak verejnosti, aby ministerstvo prestalo otáľať a prikročilo k tomu čo najskôr, urobíme všetko pre to, aby bol čo najsilnejší. Je to v záujme nás všetkých, ale najmä v záujme našich detí, ktoré sú budúcnosťou tejto krajiny.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 11:09