Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Robert Fico: Zrušme to! nie je program pre Slovensko

02.10.2018, 00:00
Každá rodina tak ušetrené peniaze môže investovať na pokrytie iných potrieb z rodinného rozpočtu, píše Robert Fico.

Ak má niečo posúvať krajinu ďalej, tak je to politický dialóg, ktorý ponúka riešenia, ako zvyšovať kvalitu života ľudí, ktorí v nej žijú. Demokracia je postavená na súťaži myšlienok, konceptov a vízii, medzi ktorými si volič vyberá. Ak však vo verejnom a mediálnom priestore takáto súťaž absentuje, otvára sa politický priestor na radikalizáciu spoločnosti.

Dnes sa na Slovensku odohráva otvorená vojna, kde sa nediskutuje, ale páli tými najťažšími zbraňami. Jej dosahy na Slovensko sú priam katastrofálne. Akoby v jednej krajine žili dve spoločnosti, ktoré sa nepočúvajú a nekomunikujú spolu.

Toto bol práve jeden z vážnych dôvodov, prečo som prijal ponuku diskutovať s lídrom pravicovej opozície o ekonomickom postavení Slovenska a sociálnych opatreniach, ktoré realizujeme. Vždy tvrdíme, že ak sa ekonomike darí, musia to pocítiť občania. Obedy zadarmo pre školákov, dotovanie lyžiarskych zájazdov, vlaky zadarmo, zvyšovanie miezd vo verejnej a štátnej správe o 20 percent v priebehu dvoch rokov sú opatrenia, ktoré nechávajú peniaze v rodinnej peňaženke.

Každá rodina tak ušetrené peniaze môže investovať na pokrytie iných potrieb z rodinného rozpočtu. Ak k tomu ešte spomeniem vládne rozhodnutia, na základe ktorých sme razantne zvýšili príspevok na opatrovanie o 120 eur, ako aj opatrovateľský príspevok pre opatrovateľov v dôchodkovom veku o vyše 92 eur, pričom každý nasledujúci rok sa bude príspevok na opatrovanie zvyšovať nariadením vlády, naša sociálna politika má jasné a čitateľné kontúry.

Ešte pripomínam, že sme zvýšili hodinovú mzdu osobných asistentov občanov s ťažkým zdravotným postihnutím o viac ako tretinu a od budúceho roka zvyšujeme finančný príspevok štátu na sociálne služby pri najťažšom stupni odkázanosti klienta o viac ako 10 percent. Viac prostriedkov pôjde aj na ambulantné sociálne služby. Podotýkam, všetky opatrenia sa uskutočňujú v súlade s rozpočtovou disciplínou. Keď k tomu ešte priradíme aj zvýšenie minimálnej mzdy na 520 eur, súčasná vládna koalícia nemá sociálnu a politickú alternatívu v súčasnej pravici.

Priebeh diskusie s predstaviteľom pravice Richardom Sulíkom ma v tomto presvedčení ešte viac utvrdil. V sociálnej oblasti stoja proti sebe dva symboly. Náš sociálny program takzvanej rodinnej peňaženky, v ktorej zostáva čoraz viac peňazí, je politicky konfrontovaný so sloganom Zrušíme všetko! a odvodovým kolieskom. To sú dva piliere sociálneho programu Sulíkovej strany. Zrušia všetky sociálne opatrenia a prijmú odvodový systém, ktorý pomôže zbohatnúť už bohatým a ekonomicky slabších urobí ešte chudobnejšími.

Preto som veľmi rád, že diskusia o sociálnych programoch sa začala. Občania majú právo dozvedieť sa, aké môže byť Slovensko po najbližších parlamentných voľbách. A je len na ich slobodnom rozhodnutí, akú budúcnosť si vyberú.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 11:00