Andrej DankoTASR
StoryEditor

Andrej Danko: Prirážka 130 percent na párky! Superbiznis?

25.10.2018, 00:00
Nový odvod pre obchodné reťazce nepôjde nikomu do vrecka.

Slovenský trh je rajom pre podnikanie odchodných reťazcov. Prečo si to dovolím povedať? Pretože viac ako 130-percentnú obchodnú prirážku si nevie len tak niekto uplatniť. Obchodné reťazce u nás áno. Vedeli ste, že na slovenských pultoch je len 40 percent slovenského tovaru? Radi sa porovnávame, tak sa poďme pozrieť tam, kde to dobre poznáme – k susedom do Čiech. Ten pomer je presne opačný a na pultoch je až 60 percent českých výrobkov. Je naozaj zlé, keď chceme viac slovenských výrobkov na našich pultoch? Kritici sa, samozrejme, ozývajú, ale argumenty sú viac ako jasné. Tento superbiznis musíme zastaviť!

Vravíte si, silné slová? Tak sa pozrime na ich prirážky. Len na obyčajnom rožku si obchodníci dávajú 66 percent, na oleji je to už 73 percent. Pozor, táto nenažranosť ešte stúpa, pivo sa na našich pultoch teší až 96-percentnej prirážke. Ale absolútna topka sú párky, ktoré tieto reťazce predávajú so 130-percentnou prirážkou.


Aj pre tento fakt sa nebojím používať ostrejšie slová. Tak ako sme vyhlásili vojnu proti dvojakej kvalite potravín, tak vyhlasujeme aj vojnu proti nekalým praktikám obchodných reťazcov. Odkazujem všetkým, že my sme pripravení bojovať! Ak už teraz obchodníci vravia, že sa nový odvod prenesie do ceny, tak hovorím, že klamú, a nie je na zdražovanie dôvod. Obchodné reťazce zneužívajú postavenie na našom trhu, preto tam, kde nefunguje trh, musí zasiahnuť štát. Za posledné roky týmito nekalými praktikami zlikvidovali už tisíce slušných potravinárov či farmárov.

Náš poľnohospodár a spracovateľ musí mať slušné podmienky. Musí mať zaplatené aspoň svoje náklady. Usmievate sa, že to nie je možné? Že nikto nerobí pod svoju cenu? Ale áno, robí tak stovka pekárov, stovka mäsiarov, a to len preto, že pár vyvolených sa tak dohodlo. Najvyšší čas povedať nie! Stop, stačilo. Toto sú naše podmienky a buď ich budete rešpektovať, alebo na náš trh nepatríte. Ak takto bude fungovať systém, zničíme všetko, čo dobré doma máme. Opakujem, my nie sme odpadkový kôš Európy, my nie sme nesvojprávne ovce a verím, že tieto argumenty presvedčili aj tých najväčších kritikov.

Nový odvod pre obchodné reťazce nepôjde nikomu do vrecka. Vráti sa tam, kde ho najviac treba, vo forme pomoci pre malých farmárov, keď ich postihne sucho, vo forme fondu na ich podporu, vo forme nových zavlažovacích zariadení. Peniaze sa vrátia v takej forme, aby sme vedeli nášho ovocinára, farmára či spracovateľa presvedčiť, že ich kvalitný výrobok patrí na náš stôl.

Musíme ozdraviť choré fungovanie domácej produkcie. Nie je dôvod jesť dovážané jablká, keď tie naše hnijú na strome, pretože špekulant-obchodník si ich objedná za takú cenu, ktorá ovocinárovi nezaplatí ani jeho náklady. Nie je možné, aby zahraniční producenti a výrobcovia dodávali na naše pulty zahraničný tovar za lepších podmienok ako naši vlastní farmári a pestovatelia. Nie je možné, aby títo obchodníci mali vyššie zisky na našom trhu ako vo svojich materských krajinách! Je najvyšší čas povedať dosť! A ja to hovorím s plnou vážnosťou.

01 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 03 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 04 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 10:51