peniaze, euro, financie, výpočtyReuters
StoryEditor

Osobitný odvod je v skutočnosti daňou z obratu

07.11.2018, 23:00
Nikde v Európe a asi ani na svete nenájdeme dvojité zdanenie, teda kombináciu DPH a dane z obratu.

Štefan Kužma, bývalý poslanec a podpredseda výboru NR SR pre hospodárske záležitosti
Nám starším ekonómom, ktorí si ešte pamätajú daň z obratu, ktorá platila do 31. decembra 1992 a bola zrušená zároveň s ČSFR, a jej prechod na daň z pridanej hodnoty, je jasné, že osobitný odvod obchodných reťazcov je len krycí názov. V skutočnosti ide o daň z obratu. Je pravdou, že sú krajiny, ktoré takúto daň majú. Používa sa tam, kde nemajú DPH, napríklad v USA, Japonsku, Kanade, Austrálii. Nikde v Európe a asi ani na svete nenájdeme dvojité zdanenie, teda kombináciu DPH a dane z obratu. To bude naša slovenská špecialita. Navyše táto daň z obratu sa nebude vyrubovať, tak ako je normálne na konkrétne tovary a služby, ale na základe typu spoločnosti alebo dokonca len jej názvu. To je určite svetový unikát, lebo názvovú daň ešte nikto nevymyslel, a tak má veľkú šancu dostať sa do učebníc ako negatívny príklad populistického politického zasahovania do ekonomiky.

Okrem tejto absurdity bude mať „odvod“ ešte jeden negatívny dosah. Predkladatelia uvádzajú, že chcú zasiahnuť obchodníkov, ktorí majú 80-percentný podiel na trhu s potravinami. Keďže, ako píšem vyššie, ide o daň z obratu a tú všade, kde je zavedená, pripočítavajú k cenám, pre väčšinu ľudí, ktorí nakupujú v týchto obchodoch, stúpnu ceny potravín o túto daň. Dotkne sa to i ďalšieho sortimentu, napríklad odevov či potrieb pre domácnosť predávaných v obchodoch spadajúcich pod túto daň. To bude mať negatívny dosah na infláciu, ktorá už dnes u nás takmer o percento prekračuje plánovaný cieľ a je jednou z najvyšších v eurozóne.

Najnegatívnejší dosah to však bude mať na takzvanú dôchodcovskú infláciu, keďže v ich spotrebnom koši tvoria potraviny okolo 40 percent výdavkov a nakupujú ich práve v dotknutých obchodoch. Paradoxom je, že táto daň z obratu, ktorá má byť na podporu domácich výrobcov, ich postihne naplno, lebo máloktorý z nich dodáva svoj tovar do špecializovaných predajní. Naopak, nedotkne sa luxusného zahraničného tovaru v značkových predajniach ani množstva predajní s lacným ázijským tovarom.


Ak predsa bude zavedená popri DPH i daň z obratu, mala by byť jasne vyznačená na účtenke. To umožní kupujúcemu rozpoznať, čo je cena predajcu a koľko daň. Z predloženého návrhu tiež nie je jasné, komu a akým spôsobom sa výnos bude ďalej prerozdeľovať. To by malo byť v zákone explicitne definované, inak to vyvoláva obavy z ďalšieho netransparentného prideľovania financií, s ktorým máme na Slovensku veľmi zlé skúsenosti. Som presvedčený, že by mal zasiahnuť aj minister financií, aby tak ako sa s menom bývalého ministra financií Ivana Mikloša pozitívne spája rovná daň, nespájala sa negatívne s menom Petra Kažimíra absurdná názvová daň.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 19:50