Premiér Peter PellegriniTASR/M. Erd
StoryEditor

Nevytvárajme občanov druhej kategórie

12.11.2018, 22:10

Projekt Európskej únie dnes čelí viacerým výzvam, ktoré pred ním stoja. Či už ide o otázky bezpečnosti, sociálnej a fiškálnej politiky alebo migrácie. Akékoľvek naše zlyhanie v týchto otázkach môže ovplyvniť vnútornú súdržnosť EÚ, a tým spôsobí aj negatívne dosahy na život našich občanov. Veľmi ma potešili slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Bratislave, ktorý jednoznačne odmietol deliť EÚ na západnú a východnú časť. Súhlasím s ním, že ak chceme, aby išla Európa dynamicky dopredu, musia všetky členské krajiny prispieť konkrétnymi krokmi k jej zjednocovaniu.

Žiaľ, vo vnútri Únie sa z času na čas objavia politické rozhodnutia, ktoré neprezieravo ohrozujú hodnoty spoločnej Európy. Vtedy je dôležité o nich nahlas hovoriť. A nielen hovoriť, ale ich aj riešiť. Za také považujem prijatie rakúskeho zákona o prispôsobení výšky rodinných dávok podľa životných nákladov krajiny, kde má dieťa bydlisko. Táto snaha o zavedenie indexácie rodinných dávok je pre nás neprijateľná. Týka sa asi 30-tisíc našich občanov pracujúcich v Rakúsku. Ako uvádzajú údaje spred dvoch rokov, deti slovenských rodičov dostávali z Rakúska príspevky vo výške 63 miliónov eur. Po januári by to malo klesnúť na 40 miliónov. Kým doteraz poberali všetci rodičia od 114 do 165 eur podľa veku dieťaťa, teraz by sa mali príspevky znížiť o viac než tretinu.

Pri stretnutí s rakúskym predsedom vlády som jasne vyslovil stanovisko. Ak pracovník prispieva do národného sociálneho systému, mal by z neho dostávať aj príslušné dávky bez ohľadu na národnosť a v tomto prípade aj na miesto pobytu detí. Navyše sa opierame aj o postoj Európskej komisie, ktorá tvrdí, že táto zásada je jasná a spravodlivá. Z tohto dôvodu sme odhodlaní sa práv svojich občanov zastať, pretože takéto rozhodnutia považujeme za diskriminačné. Navyše odporujú idei znižovať sociálne rozdiely v rámci EÚ a vytvárajú občanov druhej kategórie. Takéto delenie občanov sme už raz razantne odmietli na diplomatickej úrovni v prípade dvojakej kvality potravín a sme tak rozhodnutí urobiť i teraz.

Občania Slovenskej republiky patria medzi tých, ktorí na rozdiel od iných členských štátov vo väčšine podporujú a veria spoločnému projektu EÚ. Hazardovať s ich dôverou v tento spoločný projekt za cenu, že rakúska vláda ušetrí zhruba 20 miliónov eur, považujeme za krátkozraké. Som rozhodnutý o túto dôveru našich občanov bojovať a slovenská vláda už pripravuje konkrétne iniciatívy. Na môj pokyn minister práce chystá zvolanie rezortných partnerov na úrovni V4, kde sa rozhodne o ďalších krokoch. Ak to nebude stačiť, predložím túto tému na stretnutí premiérov V4 a obrátime sa spoločne na Európsku komisiu. Verím, že aj rakúska vláda postupne pochopí, že dôvera v projekt EÚ má oveľa vyššiu hodnotu ako ušetrených 20 miliónov eur v rakúskej štátnej kase.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 03 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 05 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 20:31