HNtelevízia
StoryEditor

Nemocničné „sústo“ pre primátorov

18.11.2018, 21:49
Téma zdravotníckych zariadení sa v kampani komunikovala výrazne menej.

Po komunálnych voľbách panuje eufória nad generačnou obmenou v lokálnej politike. Ako generácie politikov pred nimi, aj títo čoskoro prídu na to, že realita si od nich vypýta kompromisy a bolestivé riešenia. V komunálnej politike je to ešte znásobené nesúladom medzi kompetenciami miestnych politikov a predstavami ich voličov o týchto kompetenciách.

V kampani sa zväčša komunikovali cesty, chodníky, ihriská, parkovanie či zeleň. Už menej téma lokálnych nemocníc. Na Slovensku je v súčasnosti 113 nemocníc (vrátane špecializovaných ústavov). Malá časť z nich je spravovaná aj priamo mestom, no každá v nejakom meste sídli a je obyvateľmi považovaná za „ich“. Táto sieť pochádza z čias, keď doprava bola problematická, medicínska špecializácia nižšia a odpoveď režimu na všetko bolo viac betónu a viac tehál. No systém „všade všetko“ je zastaraný, neefektívny a pre pacienta nebezpečný. Hoci na Slovensku štandardy na minimálny počet výkonov zavedené nie sú, zahraničný výskum (nie prekvapivo) ukazuje, že pri malom počte konkrétnych zákrokov vykonaných v nemocnici riziko pre pacienta stúpa.


Ministerstvo zdravotníctva prišlo s plánom stratifikácie nemocníc, teda ich priestorového preskupenia smerom k väčšej centralizácii niektorých činností. V tejto otázke sa výnimočne našiel súlad medzi ministerstvom, poisťovňami aj Asociáciou nemocníc a súkromnými nemocnicami. Ako povedal jej predstaviteľ, ak nebude stratifikácia riadená, bude živelná. No pre slovenského pacienta, vychovaného na nemocnici v každom okresnom meste, je dostupnosť synonymom pre geografickú blízkosť. Ako sme v minulosti už viackrát videli (Banská Štiavnica, Snina), pri pokuse zrušiť oddelenia sa spustil značný odpor obyvateľov a mesta.


Súčasná stratifikácia je už niekoľkým pokusom zefektívniť sieť nemocníc na Slovensku a posunúť kvalitu zdravotnej starostlivosti vyššie. Nemá to byť žiaden rýchlik, 12-ročné obdobie je skôr slimačie tempo. No prvé roky ukážu, či plány prežijú vládu, alebo zase raz vyšumia do prázdna. Tu práve čaká výzva na nových primátorov. Najväčšia reforma posledných rokov v zdravotníctve bude čiastočne aj v ich rukách. Dokážu svojim občanom vysvetliť chystané zmeny, alebo pôjdu s davom? Paradoxne, veľký podiel nestraníkov v tomto prípade zjednoduší ministerstvu prácu. Kde nie je stranícky záväzok, lokálne slzy až tak netrápia. Lokálni politici však nemusia byť len kritici alebo pasívni prijímatelia rozhodnutí. Väčšina nemocníc sa nebude rušiť, ale transformovať na ambulantné pracoviská, jednodňovú chirurgiu či zariadenia pre dlhodobo chorých. Práve v tomto momente sa budú môcť schopnosti miestnych politikov naplno ukázať.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 13:36