ÚVO
StoryEditor

Rok premenených šancí, aj spusteného domino efektu

30.12.2018, 18:21
Viem však, že dôvera sa nedá vyčísliť, preto…Hoci povzbudený úspechmi, no s pokorou pokračujem v službe verejnosti ďalej.

Je prirodzené, že na konci roka bilancujeme. S hrdosťou sa hlásime k úspechom a tie ostatné “skúsenosti” by sme najradšej vymazali, alebo aspoň prešli mlčaním. Ale niekedy sa to nedá a nie je to ani na mieste. Tak ako v tomto prípade.

Pri bilancovaní roku 2018 ma teší niekoľko momentov. V prvom rade to je poctivo odvedená práca pri tvobre novely zákona o verejnom obstarávaní. Spolu s kolegami sme robili všetko preto, aby nová legislatíva pomohla podnikateľom, aby sa znížila byrokratická záťaž verejných súťaží, aby celý ten proces, ktorý verejné súťaže sprevádza, sme zjednodušili a zrýchlili a tiež posilnili transparentnosť v ňom. A podarilo sa, takáto novela začne platiť od Nového roka.                                      

Teší ma tiež, že sme s novelou a s plánmi na ďalšie aktivity obchodili celé Slovensko. Spolupráca so župami, mestami, obcami a zástupcami ďalších verejných obstarávateľov/obstarávateľov, buduje piliér nového proklientského prístupu úradu. Ukážkou je naša adresná pomoc zaplaveným obciam. Úrad hneď po povodniach starostov metodicky usmernil, aby dokázali obstarať náhradu za poškodený majetok štátu v súlade so zákonom. Ukážkou z iného súdka je spolupráca s kompetentnými orgánmi na efektívnejšom čerpaní eurofondov na Slovensku.

Proklientský prístup sme začali uplatňovať aj voči podnikateľom. Je totiž v záujme celej spoločnosti,  aby z verejných peňazí profitoval čo najširší okruh uchádzačov s kvalitnou ponukou na tovar, služby či práce. Podporíme tým zdravé podnikateľské prostredie, môžeme znížiť nezamestnanosť, aj regionálne rozdiely, zvýšiť transparentnosť v súťažiach, pozitívne vplývať na životné prostredie, ukážeme ako  brať v nákupoch “za naše” ohľad na sociálny aspekt a budeme tiež budovať dôveru v štát a férovosť pri prerozdeľovaní spoločných peňazí.

V roku 2018 sme tiež zabezpečili, že takmer všetky obstarávania nájdete na jednom mieste, sú pod väčšou kontrolou vďaka EVO ( elektronickému verejnému obstarávaniu). Dali sme tiež na stôl kontúry nových inovatívnych pravidiel. Chceme docieliť to, aby bolo jasné, kto s našimi peniazmi narába a aby za to niesol aj zodpovednosť. Tieto pravidlá zhmotňuje Komora verejného obstarávania. Máme už legislatívny zámer k zákonu na jej zriadenie, predstavili sme ho aj v OECD a po zapracovaní ich pripomienok sme na Slovensku spustili legislatívny proces.

Zaviedli sme nový systém práce na úrade, výsledkom je jej vyššia efektivita. Budujeme modernú inštitúciu schopnú flexibilne reagovať na potreby spoločnosti. V tomto duchu spolupracujeme s Generálnou prokuratúrou, NKÚ a PMÚ. Budujeme značku dôveryhodnej inštitúcie doma, aj v zahraničí. Komunikujeme s OLAF, Európskou komisiou aj OECD. Pustili sme sa do vzdelávania žiakov základných škôl. Chceme im vysvetliť, prečo je dôležité poznať princíp férovosti a zodpovednosti pri spravovaní veci verejných, kam nákupy za naše peniaze rozhodne patria. Ukázali sme, že aj prebytočný majetok štátu sa dá transparetntne “vysúťažiť". 

Máme za sebou veľa práce, verím, že pomohla budovať dôveru v kontrolný orgán. Áno, prišla aj kritika, no nestrkali sme pred ňou hlavu do piesku. Trpezlivo a opakovane sme vysvetľovali naše zámery. A v tom zotrváme. Ďalej vás budeme počúvať a otvorene komunikovať.

 Uvedomujem si, že dôvera je krehká. Stačí jedno rozhodnutie a spustí sa domino efekt.  Tak to bolo aj v roku 2018. Bol by som však nerád, ak by zasypalo množstvo “premenených šancí”, ktoré sme vybojovali pre spoločnosť… Kým to zosypané domino odpraceme úplne, nech je dôkazom poctivých úmyslov nezávislé, nestranné rozhodovanie úradu. Riadi sa striktne zákonom! Objem pokút vyrubených v roku 2018 nemá v histórii úradu obdobu. Tá suma presahuje 2,4 milióna eur. Viem však, že dôvera sa nedá vyčísliť, preto…Hoci povzbudený úspechmi, no s pokorou pokračujem v službe verejnosti ďalej.

01 - Modified: 2024-01-11 16:42:03 - Feat.: - Title: Diaľnica do Košíc, na Kysuce či Valaliky. Ráž chce zrýchliť stovku projektov, hrozí spolitizovanie úradov 02 - Modified: 2023-12-13 19:09:10 - Feat.: - Title: Slováci najviac dôverujú Najvyššiemu kontrolnému úradu, ukazuje prieskum 03 - Modified: 2023-12-04 10:30:30 - Feat.: - Title: Slovenský vodohospodársky podnik chce vybudovať stavidlo na odvodňovacom kanáli Malá Krčava 04 - Modified: 2023-11-07 06:35:47 - Feat.: - Title: Minister vnútra so zmenami a s odvolávaním ešte neskončil. Na rade má byť úrad, ktorý chráni čurillovcov 05 - Modified: 2023-10-24 11:56:48 - Feat.: - Title: Za vodu budú niektorí platiť menej. ÚRSO znížil ceny pre štyri vodárenské spoločnosti
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 12:27