StoryEditor

Favoriti na európsky problém 2019

01.01.2019, 23:00
Nielenže budeme atakovať vlastný rekord v neúčasti, ale do europarlamentu môžeme poslať hoc aj dvoch nominantov strany, ktorá sa vyžíva v neonacistickej symbolike a žiada vystúpenie Slovenska z EÚ.

Európu rozhodne nečaká ľahký rok. Iste, na prechody od krízy ku kríze sme si už zvykli, ale rok 2019 predsa len môže byť komplikovanejší ako obvykle. Má na to všetky predpoklady.

Eurovoľby a národný populizmus

Hneď prvým sú samotné voľby do Európskeho parlamentu, ktoré nás čakajú v máji. Tie najpravdepodobnejšie potvrdia úpadok „štandardných“ strán a posilnenie nových subjektov s rôznymi a určite nie vždy priateľskými prístupmi k európskej integrácii. Príkladom pritom môže byť aj samotné Slovensko. Nielenže budeme atakovať vlastný rekord v neúčasti, ale do europarlamentu môžeme poslať hoc aj dvoch nominantov strany, ktorá sa vyžíva v neonacistickej symbolike a žiada vystúpenie Slovenska z EÚ. Nájsť v takomto parlamente zhodu v komisároch, rozpočte či iných kľúčových politikách bude ťažkou skúškou európskeho projektu. Ale, samozrejme, nielen jeho. Dá sa predpokladať, že podobný trend budú mať aj národné politiky, ktoré čoraz viac nahrádzajú reálne riešenia populizmom. Premiantmi sú pritom dlhodobo krajiny Vyšehradu a výborne im sekunduje Taliansko. Nič dobré neveští ani rana reformám, ktorú dostal francúzsky prezident od hnutia žltých viest, respektíve volebné paty vo Švédsku a v Lotyšsku. A to sme ešte nespomenuli vonkajšie ohrozenie hybridnou, respektíve obchodnou vojnou, ktorá Európu ohrozuje zľava aj sprava.


Separatizmus a nové bezpečnostné ohniská

Aby toho nebolo málo, staronové, ale aj celkom nové problémy Európy sú ešte na obzore. Katalánska snaha o nezávislosť totiž rozhodne nie je zažehnaná. Nové krídla podobným aktivitám dáva rozpad belgickej vlády a s ňou otvorené možnosti pre flámskych nacionalistov. Neustála hrozba nových migračných vĺn, vojnový stav na Ukrajine, ale aj vznik kosovskej armády tiež nedávajú Európe dôvody na pokojný spánok v roku 2019.

Brexit

Rok 2019 bude však nepochybne najmä o brexite. Ten sa môže skončiť katastrofou, ale aj novou nádejou. Brexit bez dohody je totiž jednosmerkou k obrovským hospodárskym škodám a kríze. Najmä pre Britániu, ale aj pre EÚ a jej členské štáty. Nehovoriac o nebezpečnej možnosti nového konfliktu v Severnom Írsku či rozpade samotnej Británie. Naopak, možnosť zvrátenia samotného brexitu, po ktorom volá čoraz viac Britov, sa v súčasných zložitých časoch javí byť aj živou vodou európskej myšlienky. Vzhľadom na krátkosť času a pomery v samotnej Británii však veľa dôvodov na optimizmus nezostáva.

Staré príslovie však hovorí, že šťastie praje pripraveným. Európa už niekoľkokrát dokázala, že pod tlakom a hrozbou vážnych problémov sa jej akcieschopnosť výrazne zvyšuje. Snáď to bude aj prípad roka 2019.

01 - Modified: 2024-04-03 15:34:39 - Feat.: - Title: Klus: Voliči Harabina sa hanbia priznať k voľbe Pellegriniho. Väčšina maďarských voličov chce voliť Korčoka 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-14 22:10:12 - Feat.: - Title: Výsledky budú tesné. Pellegrini stráca svoju výhodu, Korčok ho môže dobehnúť, povedal Klus 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 02:47