Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Robert Fico: Čaká nás rok nádeje

08.01.2019, 23:00
Násilný protest „žltých viest“ vo Francúzku ukazuje, čo hrozí akejkoľvek krajine, ak rezignuje zo sociálneho rozmeru politiky.

Je tu začiatok nového roka, a preto si dovolím najskôr všetkým, ktorí robia kdekoľvek v prospech tejto krajiny, zaželať veľa úspechov a poďakovať sa im za prácu v roku minulom. Uplynulý rok pre Slovensko považujem z hľadiska ekonomického, sociálneho a finančného za jeden z najúspešnejších v jeho v doterajšej 25-ročnej histórii. Napriek tomu ma mrzí, že o úspechu krajiny nevieme hovoriť, pretože téma úspechu nie je na programe dňa v mainstreamovej časti liberálnych médií. Mrzí ma, že podstatne viac priestoru dostáva nenávisť a rôzne nezmyselné nápady, a málo si hovoríme, že sme niečo dokázali. Spoločnosť tak naďalej zostáva rozdelená a na základe toho sa vytvárajú dve pravdy o štáte. Tá prvá virtuálna, ktorá zámerne posúva Slovensko mimo demokratického civilizačného okruhu, a tá druhá reálna, v prospech ktorej hovoria jasné a čitateľné výsledky.

Bez ohľadu na tento stav, ktorý vnútorne oslabuje krajinu v medzinárodnej konkurencii, si dovolím označiť nastupujúci rok ako rok nádeje. Vždy som sa v politike držal zásady, že ak sa krajine darí, musia to pocítiť občania. Schválením vyrovnaného rozpočtu a prijatím celého radu sociálnych opatrení si vytvárame silné predpolie na ďalšie budovanie moderného a sociálneho štátu. Pozrime sa, čo sa deje vo svete. Násilný protest „žltých viest“ vo Francúzku ukazuje, čo hrozí akejkoľvek krajine, ak rezignuje zo sociálneho rozmeru politiky. Ak nebudeme pokračovať v politike vyrovnávania regionálnych rozdielov a nedôvera k štátu sa bude ďalej prehlbovať, vzniká podhubie na rast extrémizmu a násilia.


Sociálne k ľuďom, zodpovedne k štátu
Smer sa nebojí zodpovednosti vytvoriť z našej krajiny moderný a sociálny štát. Naša sociálna politika nie je postavená na pravicovom rušení opatrení, naopak, smeruje k posilneniu rodinnej peňaženky. Politika v prospech občana musí pokračovať aj v tomto roku. Sme rozhodnutí zdvojnásobiť vianočný (starobný) dôchodok, výrazne znížiť DPH na základné potreby pre narodené dieťa, zaviesť príspevok na nákup školských pomôcok pre prvákov pri nástupe do školy. Je to rok nádeje pre všetky sociálne vrstvy, že reálne pocítia pozitívnu zmenu v kvalite svojho života. Približovanie životnej úrovne Slovenska k vyspelým ekonomikám je základnou prioritou koalície a vlády a svojimi rozhodnutiami budeme tento strategický zámer naďalej napĺňať.


Z hľadiska vnútropolitického nastupujúci rok prinesie dvoje volieb. Slovensko potrebuje prezidenta, ktorý svojimi skúsenosťami z medzinárodnej politiky bude schopný okamžite reagovať na meniace sa bezpečnostné a ekonomické prostredie vo svete. Eurovoľby zase rozhodnú, či projekt EÚ, ktorý je naším životným a hodnotovým priestorom, zostane životaschopným, alebo sa presadia dezintegračné politické vízie z okraja politického spektra. Rok 2019 sa začal. Spojme sa pre úspešné Slovensko.

01 - Modified: 2024-04-11 13:56:23 - Feat.: - Title: Slovensko želá Ukrajine skoré členstvo v EÚ. Nie sme krajina, ktorá chce klásť prekážky, vyhlásil Fico 02 - Modified: 2024-04-11 11:16:40 - Feat.: - Title: Fico vítal Šmyhala objatím: Slovenské žabomyšie vojny sú v porovnaní s Ukrajinou až smiešne 03 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 04 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 05 - Modified: 2024-04-09 14:58:54 - Feat.: - Title: Sen o lacnom nákupe sa vzďaľuje. Ficova vláda chystá páku na reťazce, zatlačí to na ceny
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
12. apríl 2024 03:41