Juraj DrobaHNtelevízia
StoryEditor

Aby sme neboli banánovou republikou

10.01.2019, 23:00

Keď som pred rokom nastupoval do funkcie župana, povedal som, že školstvo a doprava budú dve absolútne priority. Vedeli sme, že nás čaká náročný rok, ale boli sme odhodlaní spraviť maximum preto, aby bratislavské školy pocítili, že školstvo je opäť pre kraj priorita a že župa bude ako zriaďovateľ pre svoje školy silným partnerom. Bez kvalitného školstva budeme banánovou republikou.
 
Školstvo je ako obrovská nákladná loď, otočiť jej kurz len o pár stupňov vyžaduje enormné úsilie a čas. Už v prvom roku sa nám však s pomocou riaditeľov a učiteľov podarilo spraviť prvé kroky k tomu, aby boli bratislavské školy výstavnou skriňou slovenského školstva. V Bratislavskom kraji najvýraznejšie cítiť potrebu zlepšiť ohodnotenie učiteľov. Teší ma, že sa nám podarilo začať podporovať adaptačné vzdelávanie nastupujúcich učiteľov, mimovyučovacie aktivity, ale aj odchodné pre zaslúžilých učiteľov, ktorí svoj život zasvätili školstvu. Spolu so zastupiteľstvom sme vyčlenili dodatočný milión eur na ohodnotenie učiteľov. Aj vďaka tomu sme mohli vyplatiť už druhý rok všetkým zamestnancom župných škôl koncoročné odmeny vo výške sto eur. Možnosti nášho rozpočtu sú obmedzené, ale dostal ich každý zamestnanec školy, nielen učitelia, ale aj kuchárky či školníci.

 
Veľmi ma teší, že skoro 300 učiteľov zo župných škôl sa zapojilo do jazykového vzdelávania, ktoré župa spolu so svojou Jazykovou školou na Palisádach ponúkla učiteľom župných škôl. Investícia do jazykového vzdelávania učiteľov umožní zvýšiť ich kvalifikáciu a postupne zavádzať rozšírené jazykové vyučovanie či bilingválne štúdium na viacerých školách. Aj vďaka tomu už od septembra otvárame prvé štyri bilingválne triedy.
 
V spolupráci so školami sa nám rovnako podarilo zaviesť 14 moderných odborov, od informačných a sieťových technológií, barbiera, pedagogického asistenta až po nové odbory veterinárneho zdravotníctva. Spustili sme webovú stránku Stredná pre mňa spojenú s kampaňou, v rámci ktorej každý deviatak dostal sprievodcu s detailnými informáciami o každej škole. Aj vďaka tomu sa nám podarilo už v prvom roku zvýšiť počet prihlášok na župných školách o sedem percent.
 
Župný rozpočet nie je bezodný, ale minulý rok sme sa maximálne snažili mobilizovať zdroje v prospech škôl. Len od septembra tohto školského roku sme tak na príspevky, vzdelávanie a odmeny učiteľov poslali školám viac ako milión eur. Čo, samozrejme, školstvo nespasí, ale myslím, že to je slušný začiatok. Bol to náročný rok, ale myslím, že môžeme byť právom hrdí na to, čo sa nám spolu so školami podarilo – ukázať, že školstvo môže byť skutočnou prioritou.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 21:27