Reuters
StoryEditor

Koniec nezmyselného socialistického experimentu vo Venezuele je na dosah

03.02.2019, 23:00

Ako za dvadsať rokov zdevastovať krajinu, ktorá má vďaka nerastnému bohatstvu perspektívu byť jednou z najbohatších na svete, sa dá ľahko naučiť na príklade Venezuely. A netreba na to veľa. Stačí nerealizovateľnú socialistickú utópiu skombinovať s politickou diktatúrou. Výsledok je jednoznačný. Miliónpercentná ročná inflácia, miera kriminality ako málokde vo svete, nedostatok základných tovarov a milióny utečencov, snažiacich sa zachrániť si holý život.

A aby toho nebolo málo, tých, čo zostali a vládzu ešte prejaviť, že sa viac nemienia nechať tyranizovať, v tom lepšom prípade bijú obuškami a dusia slzotvorným plynom. A to všetko za asistencie a s plnou súdružskou podporou všakovakých autokratov, diktátorov a narkobarónov. Samozrejme, každý z nich má vo Venezuele svoje vlastné záujmy. Ropou počnúc, výrobou a tranzitom drog pokračujúc, internacionálnym bojom proti kapitalistickým vykorisťovateľom končiac.


Prvé svetielka nádeje na zmenu sa objavili už v rokoch 2014 a 2017. Podpora protestov opozície však zvonku nebola taká silná ako dnes. Nielen susedné štáty, ale aj EÚ a najmä USA tentoraz prešli do omnoho silnejších vyhlásení a dokonca aj konkrétnych krokov. Takých, ktoré pochybne zvolenému prezidentovi a symbolu diktatúry Madurovi lámu politické väzy. Dokonca aj Slovensko, známe neochvejnou podporou socialistického smerovania Venezuely jedným z vládnych poslancov, poslalo cez ministra zahraničných vecí, nominanta tej istej strany, jasný odkaz. Podľa neho „Slovensko ako súčasť EÚ považuje Národné zhromaždenie na čele s Juanom Guaidóom za legitímny orgán demokraticky zvolených zástupcov ľudu Venezuely. Slovensko považuje vyhlásenie demokratických volieb za jedinú udržateľnú cestu zo súčasnej politickej slepej uličky a hlbokej spoločenskej krízy vo Venezuele“.

Sme síce o krok pozadu oproti poslancom Európskeho parlamentu, ktorí vo štvrtok v Bruseli v súlade s venezuelskou ústavou uznali Guaidóa za legitímneho dočasného prezidenta, no zdá sa, že vývoj je už nezastaviteľný. Ten by mal teraz vyústiť do vyhlásenia nových slobodných, transparentných a dôveryhodných prezidentských volieb, ktoré by v krajine obnovili poriadok a demokraciu. Tajomné ruské lietadlo v Caracase, režimu lojálna tajná služba a časť bezpečnostných zložiek, ale aj odhodlanie Madura nevzdať sa bez boja ukazujú, že to nebude ľahká cesta. Koniec ďalšieho nezmyselného socialistického experimentu je však na dosah a s pomocou civilizovaného sveta sa konečne musí podariť.

01 - Modified: 2024-04-03 15:34:39 - Feat.: - Title: Klus: Voliči Harabina sa hanbia priznať k voľbe Pellegriniho. Väčšina maďarských voličov chce voliť Korčoka 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-14 22:10:12 - Feat.: - Title: Výsledky budú tesné. Pellegrini stráca svoju výhodu, Korčok ho môže dobehnúť, povedal Klus 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 02:40