Daniel KollárPavol Funtál
StoryEditor

Meniť sa je otázka prežitia

13.02.2019, 23:00

Bez ohľadu na to, ako dlho pôsobíte v biznise, je dobré sa občas vrátiť k začiatkom. Lebo základné princípy fungovania sa nemenia. A je jedno, či ide o výrobu, finančný sektor alebo napríklad hudobný priemysel. Stále si držím v pamäti príbeh firmy OPUS Trading, ktorú som istý čas riadil a ktorá musela v priebehu roka zavrieť všetky predajne nosičov hudby pre nečakanú revolúciu v digitalizácii hudobného priemyslu. Tento príbeh je pre mňa, už vtedy z pohľadu „nezainteresovaného bankára“, príkladom toho, ako môže vonkajšia zmena pochovať firmu.

Preto popri zákonom vynútených investíciách dopĺňaných ďalšími, uchu voliča lahodiacimi povinnosťami, napríklad rekreačnými poukazmi, treba hľadať zdroje hlavne na to, aby firmy „stíhali vlak“. Ako na to, to je otázka za milión. Teda v tomto kontexte rovno za milióny. Aj preto som rád, že firmám môžeme pomôcť aj inak ako „len“ úvermi.


Belgicko je pre mňa príkladom toho, ako môžu fungovať rodinné podniky. Slovensko má v tomto smere čo dobiehať aj vzhľadom na krátku tradíciu súkromného podnikania. Dlhodobé skúsenosti s generačným odovzdávaním firiem chýbajú, no po prvých troch dekádach bude táto otázka čoraz aktuálnejšia. Keď sme sa firiem pýtali, ako riešia nástupníctvo, tretina ho nemala vyriešené vôbec a štvrtina firiem sa nad ním ešte nezamýšľala. Ide pritom o komplexnú tému z hľadiska finančných aj právnych otázok. Preto v tomto období rozširujeme portfólio o špeciálne poradenstvo práve pre tento typ podnikov. Či sa už rozhodnú pre generačnú výmenu alebo úplný predaj.

S tým súvisí aj náš druhý nástroj – webová platforma Match´it – ktorá v zabezpečenom online prostredí spája podniky na predaj s podnikmi a privátnymi investormi so záujmom o kúpu. Pri maximálnej miere diskrétnosti a v spolupráci s renomovanými partnermi. Riešenie je určené najmä pre menšie a stredne veľké firmy, ktoré často nemajú prístup k relevantným investorom ani informáciám.

A do tretice je to zapojenie do nadnárodnej platformy TradeClub. Klientom sme otvorili online bránu k viac ako 15-tisíc potenciálnym obchodným partnerom zo 44 krajín. Ďalší inovatívny nástroj, ktorý firmám pomáha rozvíjať ich medzinárodný obchod, získavať kontakty z celého sveta a poskytuje množstvo informácií o konkrétnych trhoch.

Verím, že aj týmto prispejeme k tomu, aby mohli podnikatelia na Slovensku lepšie realizovať svoje plány, naskočiť na vlak v správnej chvíli a prispievať k tomu, aby sa našej krajine darilo, a to nie len z ekonomického hľadiska.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 10:30