archív SAV
StoryEditor

Koľko zetabajtov má naša hlava

26.02.2019, 23:00
Aj nedokonalý počítač vie poraziť najlepšieho šachistu.

Bit je binárna informácia a bajt je základná jednotka záznamu informácie. Človek vo svojom živote zažije množstvo vnemov, ktoré sa uchovávajú v jeho hlave ako informácia. Ak by sme štatisticky uchovali jeden podnet za každý deň nášho života a na každý by sme potrebovali jeden kilobajt, v štyridsiatke by sme mali zaplnených približne 1,46 megabajtu našej pamäti, čo je smiešne málo. Ospravedlňujem sa vopred všetkým, ktorí sa tejto problematike venujú profesionálne, za barbarský výlet do pre mňa málo poznaného, v skutočnosti nejde o kilobajty. Zaujíma ma, akú veľkú pamäť má ľudská hlava, ako s ňou pracuje, na základe čoho robí rozhodnutia? Vieme o tom bolestne málo a čoskoro budeme mať ešte viac inteligentných aplikácií, ktoré to napodobňujú. O to aktuálnejšia otázka – je ľudská hlava ako počítač?

Ten vie zhromaždiť obrovské množstvo dát, vie ich triediť aj analyzovať v zlomku sekundy. Aj nedokonalý počítač vie poraziť najlepšieho šachistu. Rozhodovanie človeka však nie je len kvantitatívne porovnávanie možných scenárov. Do hry vstupujú aj parametre ako emócia, etika, morálka, intuícia, človek vykonáva vyššiu kognitívnu činnosť.


Súčasné dianie na Slovensku je plné podnetov a informácií. Nemáme objednávateľov vraždy dvoch mladých nevinných ľudí, nemáme parlamentom zvolených ústavných sudcov potrebných na fungovanie krajiny, máme spor prezidenta a bývalého premiéra... Máme len megabajty mätúcich informácií a snažíme sa prísť na to, prečo je to tak. Vyhodnocujeme dáta. Keď sledujeme rozhodovanie časti poslancov v Národnej rade, pripadá nám, ako by počítali s tým, že naša pamäť sa pravidelne resetuje. Ale my dnes už vieme, aj keď mnohí to chceli uchovať v pamäti inak, že bratská pomoc v roku 1968 bola okupácia, že „samoúnos“ bol únos, že tender na nástenke bol trestný čin.

Spoliehať sa na to, že nevieme pracovať s vlastnou pamäťou, môže byť hlbokým podcenením situácie. Keby o mnohých udalostiach, ktorých sme dnes svedkami, rozhodoval počítač a pracoval by s oficiálnymi, komunikovanými, selektovanými dátami, skonštatoval by pravdepodobne, že „skutok sa nestal“ a všetko prebehlo „v súlade so zákonom“. Človek však nie je číslo v štatistike, jeho hlava nemá tlačidlo reset a tých hláv je v našej krajine vyše päť miliónov. Nevieme síce, koľko zetabajtov jedna hlava obsahuje, ale určite viac ako kilobajt na zážitok a nie je pozbavená kognitívnych schopností. A preto je dúfam krátkozraké si myslieť, že uložené informácie sa raz nevyhodnotia správne.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 22:53