Juraj SlaninkaBudiš
StoryEditor

Zálohovanie PET fliaš otvára novú éru

16.01.2022, 17:23
Zálohovací systém na použité PET fľaše a hliníkové plechovky je v tomto zmysle indikátorom vyššieho stupňa vývoja.

Kedysi veľmi dávno v minulom storočí bolo normálne, že ľudia kupujúci v obchodoch mlieko, pivo, minerálky, alebo malinovky, použité sklenené fľaševracali do zálohy. Sklo však postupne nahradil PET, alebo hliník. A pokiaľ sa dnes rozbieha zálohovanie aj týchto obalov je to dobre pre všetkých.

Najmä PET fľaše a najmä vo vzťahu ku baleným vodám (minerálky a prírodné pramenité vody) umožnili udržať a časom aj zvýšiť používanie kvalitných minerálnych a pramenitých vôd. PET fľaša totiž bola (a stále je) ľahká, hygienická a cenovo dostupná. Pitie kvalitných minerálok a pramenitých vôd, ktorých pozitívne zdravotné účinky poznali ľudia už pred stáročiami, sa tak aj vďaka PET fľašiam stalo masovo dostupné.

Zálohovací systém na použité PET fľaše a hliníkové plechovky je v tomto zmysle indikátorom vyššieho stupňa vývoja. A naša spoločnosť, ktorá je najväčším slovenským producentom minerálnych a pramenitých vôd, za ním od začiatku pevne stojí. Sme veľký producent a dávame na trh ročne stámilióny nápojov v PET fľašiach. A uvedomujeme si, že s PET materiálom, ktorý je naozaj zákaznícky príťažlivý, musíme narábať racionálne a zmysluplne. A to robí práve zálohovací systém.

Pri zálohovacom systéme PET fliaš a hliníkových plechoviek je najdôležitejšie si uvedomiť, že obidva tieto typy obalov dnes vieme prakticky stopercentne recyklovať. Napríklad spoločnosť General Plastic, ktorá je súčasťou tej istej skupiny, ako naša firma, dokáže celý recyklačný cyklus použitej PET fľaše dotiahnuť do úplného konca.

Vie nám dodať predlisok pre novú fľašu, ktorý môže byť prakticky celý z pôvodnej a použitej PET fľaše. A to je vynikajúca správa. Pri cirkulárnej ekonomike, ktorá sa už reálne rozbieha, sú práve PET-ové a hliníkové obaly takmer ideálnou „surovinou“ na recykláciu. Ekonomicky aj ekologicky to dáva zmysel a iba ťažko by sme hľadali dôvody, prečo to nerobiť.

Takto uzavretý a dokončený cyklus otvára novú éru zmysluplného a efektívneho využívania obalov, ktoré sa osvedčili v praxi a na ktoré sú zákazníci zvyknutí. A zálohovací systém, ktorý môže dosiahnuť až 90 percentnú návratnosť použitých obalov, je vlastne ideálnou materiálnou základňou pre efektívnu recykláciu

Keď sme premýšľali, ako môžeme celý systém podporiť, zaujímala nás najmä praktická stránka veci. Čiže otázka, ako ľuďom uľahčiť samotný akt odovzdania použitej PET fľaše. A preto naším zákazníkom začiatkom roka 2022 rozdáme v obchodných sieťach viac ako pól milióna kusov praktických odnosiek a tašiek, ktoré poslúžia práve na zvýšenie zákazníckeho komfortu pri odnášaní prázdnych PET fliaš do zálohovacieho systému.

A vôbec pritom nejde „iba“ o biznis a peniaze, ktoré tu samozrejme tiež majú svoje miesto. Ide aj o to, že zálohovací systém nápojových obalov je naozaj veľkým krokom vpred. Preto sa v našej podpornej kampani objaví aj claim „Toto a dnes nosí“ a preto sme do spolupráce prizvali aj známeho módneho návrhára a dizajnéra Fera Mikloška.

A snáď sa nám to aj spoločne podarilo. Dizajn odnosiek a tašiek z jeho autorskej dielne je akousi kolážou ikonických výrobkov z plastov, a dizajnér ku nemu pridal aj vlastný claim - Plastic is Fantastic. A ten vlastne dokonale vystihuje celý zmysel zálohovacieho systému ako takého.

PET obaly sú síce z plastu, ale veľmi nám všetkým uľahčujú život. A keď sa s nimi naučíme správne narábať, bude to fantastické. A presne o tom je zálohovací systém – naučiť sa správne narábať s PET obalmi.

Autor je riaditeľ nealko segmentu spoločnosti BUDIŠ

01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 03 - Modified: 2022-05-01 21:20:33 - Feat.: - Title: Putin by sa mal Záborskej poďakovať 04 - Modified: 2022-04-07 07:32:17 - Feat.: - Title: Sú Spojené štáty na pokraji novej recesie? 05 - Modified: 2022-04-06 15:05:04 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako je to s ropou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 14:09