StoryEditor

Treba sa báť robotov?

20.03.2019, 23:00
Je úplne namieste otvoriť aj otázku zmeny daňovej politiky.

Slovensko už niekoľko rokov patrí medzi svetových lídrov vo využívaní priemyselných robotov. V roku 2017 nám podľa údajov Medzinárodnej federácie robotiky patrila celosvetovo 15. priečka s počtom 151 robotov na 10-tisíc zamestnancov v priemyselnej výrobe. Dosahujeme tak najvyššiu hustotou robotov spomedzi krajín V4 a predbiehame aj také krajiny ako Švajčiarsko, Francúzsko alebo Fínsko.

Najvýraznejšími hráčmi slovenskej ekonomiky sú automobilový a elektrotechnický priemysel. Inak povedané, veľkú časť toho, čo sa na Slovensku vyrobí, tvoria automobily alebo televízory. A práve v týchto sektoroch si roboty nachádzajú uplatnenie najčastejšie.

Prečo sa teda hovorí o rizikách, keď robotizácia priemyslu na Slovensku je jedna z najrozvinutejších a miera zamestnanosti zároveň dosahuje historické maximá?


Problém tkvie v budúcnosti, keďže priemyselná revolúcia 4.0 je ešte stále iba v plienkach. Pričom robotizácia predstavuje len časť technologických trendov, ktoré budú tvoriť čoraz výraznejšie základy ekonomického rastu. Zrejme nikto už nepochybuje o tom, že čoraz viac sa bude presadzovať umelá inteligencia a ďalšie technológie umožňujúce automatizáciu vo výrobe a v službách.

Ako si teda krajina môže udržať vysokú zamestnanosť pri aplikácii nových technológií? Napríklad by sme nemali zmeškať tento vlak v oblasti vzdelávania, ktoré by malo reflektovať technologické trendy, a podporovať kreatívne myslenie.

Väčšina expertov za riziko považuje aj zánik množstva pracovných miest, ktoré nahradia roboty. To môže prehĺbiť štrukturálne problémy na trhu práce, hlavne pri pracovníkoch s nízkymi zručnosťami. Preto by sme mali vedieť, či nastavenie sociálneho systému máme dostatočné na to, aby napríklad dokázalo efektívne pomôcť ľuďom nájsť si novú prácu. Úplne inú, akú robili doteraz.

Ďalším rizikom technologickej transformácie ekonomiky môže byť zvyšovanie príjmových nerovností. Tie by pramenili z toho, že čoraz väčšiu časť koláča budú zaberať zisky z kapitálu ako príjmy z práce. Je preto úplne namieste otvoriť aj otázku zmeny daňovej politiky. Pretože časť nákladov v podobe sociálnych dávok alebo rekvalifikácií bude musieť znášať štát.

Smelo však môžeme dať za pravdu tým, ktorí tvrdia, že robotizácie a nových technológií sa báť netreba, treba sa adaptovať. Pretože sa presadia, tak ako sa počas prvej priemyselnej revolúcie presadil parný stroj, ktorý priniesol výrazný nárast produktivity. A bez nej ostane cesta k vyššej životnej úrovni zarúbaná.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 22:23