TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Prečo chceme Európsky orgán práce

27.03.2019, 23:00
Orgán bude zároveň pôsobiť ako mediátor v cezhraničných sporoch medzi krajinami.

Obchádzaniu zákonov pri zamestnávaní občanov z iných krajín sa nevyhlo ani Slovensko. V posledných rokoch sme zaznamenali rôzne podoby porušovania legislatívy najmä pri najímaní pracovníkov z tretích krajín v snahe ušetriť čo najviac na nákladoch na mzdy. Bohužiaľ, v mnohých prípadoch to znamená, že títo ľudia k nám chodia pracovať načierno a nie sú sociálne poistení, o čom mnohí ani nevedia. Táto situácia ma primala konať a pred dvomi rokmi som v Bratislave zorganizoval regionálny samit ministrov V4, Rumunska a Srbska, na ktorom sme dohodli užšiu spoluprácu inšpektorátov práce pri odhaľovaní prípadov nelegálnej práce. A práve takáto spolupráca medzi krajinami je jednou z náplní novej európskej agentúry, o ktorej sídlo sa uchádzame aj pre náš odborný profil.

Európsky orgán práce bude poskytovať informácie občanom a podnikom o ich právach a povinnostiach pri cezhraničnej pracovnej mobilite, bude koordinovať spoluprácu medzi členskými štátmi, najmä pokiaľ ide o vykonávanie spoločných inšpekcií. Zároveň bude pôsobiť ako mediátor v cezhraničných sporoch medzi krajinami. Nebude štátom nadriadený, ani nebude vytvárať nové byrokratické pravidlá. Práve naopak, spružní výmenu informácií a pomôže nám postupovať koordinovane tam, kde sú zneužívané platné pravidlá.


Nie je to však iba odborný motív, čo nás presvedčilo zabojovať o sídlo tejto novej agentúry. Náš záujem je nepochybne spojený s ambíciou Slovenska stať sa členom Únie so všetkými skúsenosťami a atribútmi, ktoré k tomu patria. Slovensko je jedinou krajinou z veľkej vlny rozširovania EÚ v roku 2004, ktorá je zároveň členom eurozóny aj Schengenu, bez európskej agentúry či inštitúcie na svojom území. Aj toto z nás robí zdatného kandidáta, pretože v EÚ silnie politické povedomie o potrebe vyváženejších rozhodnutí, pokiaľ ide o geografické rozmiestnenie agentúr.

Pre podporu našej kandidatúry som pripravený urobiť maximum. Mám za sebou už desiatku bilaterálnych rokovaní s mojimi rezortnými kolegami z krajín EÚ a ďalšie ma ešte len čakajú. Teší ma, že na stretnutiach vysoko oceňujú našu pripravenosť a kroky, ktoré na podporu robíme. Som presvedčený, že naše hlavné mesto je na hostenie takejto európskej inštitúcie plne pripravené, navyše, jej prítomnosť by zvýšila prestíž Bratislavy ako proeurópskeho hlavného mesta.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 15:58