TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Robert Fico: Tri facky ultraliberalizmu

02.04.2019, 00:00
Sme ochotní s kýmkoľvek spolupracovať na návrhoch, ktoré menia kvalitu sociálneho života.

Udalosti v Národnej rade, ako aj prezidentské voľby ukázali, že nás čaká až do volieb súboj dvoch hodnotových predstáv o Slovensku a jeho budúcnosti. Jednu tvorí ultraliberálna vízia, postavená na antisociálnej politike a nekritickom prijímaní sociálnych experimentov, ktoré spochybňujú tradičné hodnoty spoločnosti. A druhou je sociálna vízia, rešpektujúca a obraňujúca všetky hodnotové piliere, na ktorých slovenská spoločnosť dlhé roky stojí.

Rád by som sa mýlil, ale som presvedčený, že do Prezidentského paláca prichádza politika, ktorá nie je zmenou, ale kontinuitou predchádzajúceho päťročného pôsobenia. Obávam sa, že rozdelenie slovenskej spoločnosti sa bude ešte viac prehlbovať a čoraz ťažšie sa bude hľadať konsenzus pri hodnotových, sociálnych, ako aj zahraničnopolitických otázkach. Zároveň ma mrzí, že slovenské médiá odmietli odbornosť a kompetentnosť a nekriticky presadzovali personálny experiment, kde ani len netušíme, kto bude v pozadí formovať politiku Prezidentského paláca. A to je priveľká daň, ktorú môže Slovensko zaplatiť na medzinárodnej úrovni za túto neskúsenosť.

V kontexte výsledku prezidentských volieb a ďalšieho politického vývoja sú preto veľmi dôležité hlasovania, ktoré sa udiali na pôde Národnej rady. Dovolím si povedať, že sme dali facku slovenskému ultraliberalizmu na troch spoločenských úrovniach. V hodnotovej sme odmietnutím Istanbulského protokolu vyslali jasný signál, že ústavná väčšina v parlamente sa hlási k rešpektovaniu hodnoty tradičnej rodiny a odmieta ultraliberálne experimenty. V ekonomickej rovine sa nám zase podarilo prelomiť veto prezidenta týkajúce sa označovania domácich potravín. Považujem za našu základnú povinnosť podporovať domácu výrobu a dodávať občanom kvalitu.

V sociálnej rovine symbolická facka ultraliberalizmu zarezonovala najsilnejšie. Ústavné zastropovanie veku odchodu do dôchodku, zakotvenie minimálnej mzdy a troch pilierov dôchodkového zabezpečenia tvoria sociálne piliere slovenskej budúcnosti. Práve strana Smer – sociálna demokracia bola iniciátorom týchto rozhodnutí a som hrdý na to, že sme našli pre tieto životne dôležité zákony ústavnú väčšinu.

Žiaľ, slovenský liberálny mainstream opäť neprekročil svoj tieň a spustil lavínu nekorektných argumentov. Počnúc údajným koncom hrádze proti extrémizmu a končiac znižovaním dôchodkov kvôli ich zastropovaniu. Chcem zdôrazniť, že nikdy by sme nehlasovali o návrhoch, ktoré by popierali holokaust alebo by menili demokratickú tradíciu Slovenska postavenú aj na SNP. To sú naše jasné mantinely. Rovnako však platí, že sme ochotní s kýmkoľvek spolupracovať na návrhoch, ktoré menia kvalitu sociálneho života k lepšiemu. Čaká nás ťažký rok v podobe zápasu o tvár Slovenska. Verím, že sa nám podarí udržať jeho silný sociálny charakter a zotrvajú tradičné hodnoty, na ktorých stojí slovenská štátnosť.
 

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 08:17