Reuters
StoryEditor

Juncker – náš líder

12.04.2019, 00:00
Z historického pohľadu bude Juncker iba tragikomickou figúrkou v dejinách.

Blížia sa voľby do Európskeho parlamentu, a teda čas zhodnotiť, ako vyzerala Európa pod vládou Jeana-Clauda Junckera. Ako sa to začalo? Samotná zhoda o osobe predsedu Európskej komisie bola pod taktovkou Nemecka. Nemcom Juncker vyhovoval z dvoch dôvodov. Podporoval predstavy Angely Merkelovej o oživení európskej ekonomiky aj v otázke migrácie (v roku 2014 ešte nebola markantná, ale už rástli náznaky o možnom konflikte). Druhým dôvodom bola absolútna lojalita k nemecko-francúzskej koalícii a prísľub adaptácie ekonomických a politických požiadaviek týchto dvoch štátov.


Juncker tiež sľúbil posilniť postavenie Komisie a začal posilnením toho svojho. V prvých mesiacoch nakreslil novú organizačnú štruktúru Komisie so silnejšími právomocami predsedu na úkor komisárov. Vymyslel systém, aby sa všetci zodpovedali jeho kabinetu a on mal právo odňať určité citlivé alebo pre neho dôležité (uhol pohľadu) veci komisárom a vziať do svojej rozhodovacej právomoci. Prvým veľkým politickým krokom bol Junckerov ekonomický balík vo výške 500 miliárd eur s cieľom oživiť európsku ekonomiku. V skutočnosti to bolo vytvorenie nového systému bez pravidiel, pretože tie sa flexibilne menili.

V skutočnosti Nemci a Francúzi mali najväčší vplyv na to, komu tie peniaze pomôžu. Ekonomike strednej Európy sa ušlo len málo, keďže Nemcom a Francúzom veľmi nezáleží na tom, aby sa v tejto časti kontinentu posilnil priemysel s lokálnymi vlastníkmi. Skôr mali záujem, aby spotrebiteľská sila pomáhala už silným západným firmám vytvoriť takzvané relevantné trhy. Potom prišla migračná kríza. Treba sa pozrieť na Junckerov prejav v EP o stave Únie v roku 2015. Niektorí emocionálne predávkovaní poslanci aj postojačky tlieskali predsedovi. Výsledok? Všetko bolo naopak, ako Juncker predvídal. Európa je dnes uzavretá pred migrantmi, kvóty neboli a Merkelová spolu s ďalšími politikmi skončili svoju politickú kariéru práve na tejto otázke.


Briti sa pozerali, ako Juncker nosí kávu Nemcom a Francúzom, a zistili, že keď si aj oni chcú objednať, kaviareň je zavretá. Rozhodli sa ju opustiť. Koluje fáma, že David Cameron výslovne žiadal, aby Juncker nešiel do Veľkej Británie počas kampane o referende, lebo by bol priťažujúcim faktorom.


Junckerovo vládnutie možno zosumarizovať tak, že ekonomicky je Európa slabšia, autorita Komisie je asi najnižšia, vytvoril najväčšiu vnútornú hodnotovú krízu v dejinách Únie a podarilo sa mu vytlačiť Britov. Z historického pohľadu bude Juncker iba tragikomickou figúrkou v dejinách. Tragédiou je, že sme to museli prežiť v prítomnom čase.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 05:54