Parlamentu dôveruje 31,5 percenta opýtaných.TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Hľadajme prienik slobody, demokracie a globalizácie na pozadí sociálnej spravodlivosti

28.04.2019, 23:59
Často uvádzam, že kým neexistuje autorita, neexistujú ani riešenia.

Obávam sa, že politika u nás aj vo svete je natoľko sprofanovaná, že ak použijem dnes toľko populárne slovné spojenia slušní ľudia a slušná politika, tak reálne slušní ľudia sa do politiky nebudú hrnúť veľmi dlhé obdobie. Môj postreh je potvrdzovaný mnohými ľuďmi, teda by sa zdalo, že je to správny postreh, ale samozrejme, že záleží aj od uhla pohľadu. A ak použijem nedávnu floskulu spájaní ľudí, tak keď si uvedomíme, čo robia lídri európskych a svetových mocností a zoskupení, tak to je hocičo iné, len nie spájanie.

Paradoxne najviac spájať sa darí čínskemu prezidentovi, ktorý dokáže strategicky držať pokope najľudnatejší štát sveta, presadzovať globálny projekt novodobej Hodvábnej cesty, rozvíjať vesmírny program a pritom sa provokatívne neangažovať našťastie vo svetových konfliktoch.

Súčasná nastupujúca mladá generácia je prirodzene liberálne orientovaná, čo vyplýva z jej veku a neskúsenosti, ale tiež v dôsledku vonkajších vplyvov ako je výchova a vzdelávanie, médiá, politika, kultúra, formálny humanizmus, fetiš osobnej úspešnosti cez materiálne bohatstvo.

Časť z nej postupom času v procese spoznávania reality spoločenského života je schopná pochopiť a prehodnotiť svoje názory a postoje, pochopí realitu spoločenského diania v širších súvislostiach. Často uvádzam, že kým neexistuje autorita, neexistujú ani riešenia. Teda, riešenia existujú, ale len vtedy, ak sú autoritou kvalitné a pravdivé argumenty. Je dôležité aby bola autoritou rozumná myšlienka a rozumné slovo, rozumná osoba.

Ale autorita nemôže vyrásť v dnešnej dobe prirodzene, kedy má prevahu len jeden názorový prúd, pretláčaný niektorými nezávisle závislými médiami, pretože čokoľvek mimo nimi stanoveného a presadzovaného rámca býva často až agresívne znevažované. Veľké osobnosti oplývali v minulosti schopnosťami spojiť diametrálne odlišné názorové prúdy, napríklad liberálov a konzervatívcov či socialistov cez kompromisy spoločných záujmov.

Dnes, keď určite aj v našej krajine máme osobnosti, ktoré by sme mohli považovať za veľké v tomto význame, tieto však bývajú niekedy nezávislými médiami a ich politickými protagonistami vymedzované mimo komunikačný dosah s verejnosťou.

Mladá generácia často v kombinácii so vštepovanou povrchnosťou nie je schopná vidieť svet v reálnych farbách. Obsah slov sloboda, demokracia, sociálna spravodlivosť, nielen v rukách politikov, strácajú svoj obsah, stávajú sa maskovacími frázami.

Zastávam názor, že globálny svet programovo musí hľadať cestu riešenia vo vzájomnej spolupráci suverénnych štátov. To je momentálne najzdravšia predstava videnia globálneho sveta.

V procese takejto formy spolupráce a spolunažívania bude aj extrémizmus v akejkoľvek forme len okrajovou úpadkovou spoločenskou záležitosťou. A svetové spoločenstvo si s ním relatívne ľahko poradí.

Na záver ešte posledná myšlienka . Na to, aby sme mohli dať dobré riešenia, potrebujeme reálne vyhodnotiť situáciu. Myslím tým, ako sa veci v skutočnosti majú, nie aké sú nám podsúvané za účelom názorového formovania.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 12:10