jasle, materská škôlkaPeter Mayer
StoryEditor

Škôlka po slovensky

02.05.2019, 00:00
Ak zlepšíme kvalitu vzdelávania u päťročných, v testovaní PISA sa to prejaví o 10 rokov.

Slovensko výrazne zaostáva za priemerom Európskej únie v zaškolenosti detí pred nástupom na povinnú školskú dochádzku. Kým v EÚ sa do vzdelávacieho procesu od štyroch rokov veku do nástupu na povinnú školskú dochádzku zapája až takmer 97 percent detí, u nás je to len 76,5 percenta. Povinná školská dochádzka pritom u nás trvá 10 rokov. Dokument Učiace sa Slovensko navrhoval jej predĺženie o ďalšie dva roky na 12 rokov. V rámci Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania sme zatiaľ pristúpili k jej predĺženiu o jeden rok. V praxi to bude znamenať, že každé dieťa by malo chodiť do materskej školy aspoň jeden rok pred nástupom do základnej školy, pričom náklady nebudú musieť znášať rodičia.

V súčasnosti máme približne 55-tisíc päťročných, ktorí do materskej školy chodia, a ďalších približne osemtisíc, ktorí do nej nechodia. Mnohí z nich sú potom na štarte v škole znevýhodnení oproti prvej skupine. Nemajú rozvinuté socializačné návyky alebo základné zručnosti, ktoré im pomôžu lepšie sa zapojiť do vzdelávania. Povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole plánované od školského roka 2019 – 2020 teda vyrovná štartovaciu čiaru pre všetky deti a zlepší výsledky najmä u znevýhodnených skupín.


Často sa rozoberá fakt, že Slovensko sa dlhodobo nezlepšuje v medzinárodných testoch PISA, ktoré testujú návyky a zručnosti 15-ročných. O čom to hovorí? Že naše deti dosahujú priemerne horšie výsledky v čitateľskej či matematickej gramotnosti než ich rovesníci v iných krajinách. Neznamená to však, že naše deti sú menej šikovné či múdre. Výsledky tých najlepších sú porovnateľné s inými krajinami.

Naším problémom sú slabé výsledky veľkých skupín detí, ktoré sú koncentrované v niektorých okresoch a pochádzajú najmä zo sociálne znevýhodneného prostredia. Ak sa nám nepodarí potiahnuť tieto skupiny hore, výsledky v testovaní PISA sa nezlepšia. Paradoxom je, že v podobnom testovaní dospelých vo veku 20 až 64 rokov, ktoré sa nazýva PIAAC, dosahuje Slovensko v medzinárodnom porovnaní vynikajúce výsledky. Svedčí to o tom, že náš vzdelávací systém bol v minulosti relatívne lepší, keďže terajší dospelí, ktorí ho navštevovali, dosahujú lepšie výsledky než dospelí v iných krajinách. Ak sa teda začneme snažiť a zlepšíme kvalitu vzdelávania u päťročných, tento efekt sa v testovaní PISA prejaví o 10 rokov.

Samozrejme, že žiaci sa v škole nepripravujú na testovanie, ale na život. Ale výsledky testovania merajú, ako dobre sú na život pripravení v porovnaní s rovesníkmi v iných krajinách. Mnohých rodín sa zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania z hľadiska dochádzky nedotkne, pretože ich deti do materskej školy už vo veku päť rokov chodia. Kvalita vzdelávania v materskej škole sa však musí tiež zmeniť.

Zástancovia neštátnych zariadení sa nemusia obávať – povinná predprimárna výchova bude poskytovaná aj v súkromných materských školách a v odôvodnených prípadoch v domácom vzdelávaní podobne, ako je to na základnej škole. Povinné predprimárne vzdelávanie v materských školách je prvým významným krokom k zlepšeniu výsledkov nášho vzdelávacieho systému ako celku.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 09:35