HN/Peter Mayer
StoryEditor

Odkaz Slovákov Bruselu: Nie sme ľahostajní radikáli!

27.05.2019, 00:00
Uvidíme, ako si tento odkaz prečítajú Andrej Kiska a Štefan Harabin.

Hoci ako tímlíder SaS pre zahraničnú politiku som ten posledný, kto by mal prejavovať akékoľvek nadšenie nad výsledkami eurovolieb, predsa len pár poobhliadnutí je potrebné urobiť ešte za horúca.

Slovenská volebná účasť bola, pochopiteľne, téma číslo jeden v rámci celej Európy. Nečudo, dvakrát prekonať historický rekord v neúčasti, ako sa to Slovensku podarilo v rokoch 2004 aj 2014, sa len tak nevidí. Obavy, že to tentoraz môže byť ešte horšie, sa nakoniec nepotvrdili. Naopak, takmer dvojnásobný nárast je dobrou správou potvrdzujúcou trend z regionálnych a prezidentských volieb. Ten napovedá, že keď je naozaj zle, tak sa slovenskí voliči vedia zmobilizovať. Iste, mohlo to byť ešte lepšie, ak by mi vládna koalícia nesfúkla opakované návrhy o rozšírení voľby zo zahraničia, o predčasnej voľbe či o spojení eurovolieb s prezidentskými voľbami už v prvom čítaní. Ale čo iné čakať od parlamentnej väčšiny, ktorej na uľahčovaní života občanom už dlhý čas vôbec nezáleží.


A že nie sme až taký ľahostajný národ, ako si to, pochopiteľne, veľká časť Európy myslela, dokazujú aj výsledky. Pokračujúci úpadok strany, ktorej názov dnes mnohí používajú ako synonymum korupcie, klientelizmu, či štátu s mafiánskymi črtami, je iste dobrou správou aj do Bruselu. Takisto sa nepotvrdili obavy z víťazstva strany, ktorej líder „neprevracia kabáty“, a preto si ho každý súdny človek predstaví s fakľou v ruke, pri odovzdávaní šekov s neonacistickou symbolikou či pri zbabelom uhýbaní „historickým“ otázkam. Iste, dvaja poslanci „pomáhajúci“ formovať „dobré meno Slovenska“ s kráľovským platom a príspevkami na asistentov, ktoré významne poslúžia na ďalšie smelé aktivity tejto strany, nie sú dobrou správou. No pri pohľade na výsledky prezidentských volieb a trendy v celej Európe, to mohlo dopadnúť aj horšie. Obzvlášť, ak si uvedomíme, že okrem tejto strany sme mohli „prispieť“ aj rôznymi novodobými križiakmi a bojovníkmi proti kacírom a bosorkám. Azda nás teda nik nebude označovať po sobote za národ radikálov.

Najdôležitejší odkaz slovenské eurovoľby neposlali do Bruselu, ale najmä domácemu obyvateľstvu. Občanom, že je k dispozícii reálna a dokonca stabilná alternatíva súčasnej vládnej trojke, ktorá je v totálnom úpadku. A predstaviteľom politických strán, okrem iného, že akékoľvek experimentovanie s našou európskou orientáciou jednoducho nie je vítané. Uvidíme, ako si tento odkaz prečítajú Andrej Kiska a Štefan Harabin, ktorí sa chystajú v sobotu rozdané karty nanovo premiešať.

01 - Modified: 2024-04-03 15:34:39 - Feat.: - Title: Klus: Voliči Harabina sa hanbia priznať k voľbe Pellegriniho. Väčšina maďarských voličov chce voliť Korčoka 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-14 22:10:12 - Feat.: - Title: Výsledky budú tesné. Pellegrini stráca svoju výhodu, Korčok ho môže dobehnúť, povedal Klus 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 07:13