Ján RichterTASR
StoryEditor

Sociálna politika pre všetkých

29.05.2019, 00:00
Štatistiky neoklameme. A ani nechceme.

Často sme atakovaní, že nerobíme dosť pre všetkých. Z jednej strany počúvame, že dávame len seniorom a treba viac pomáhať aj mladým. Z inej, že investujeme do nezamestnaných a o pracujúcich sa nestaráme. Málo sa vraj zaoberáme ľuďmi, ktorí sú odkázaní na našu pomoc. Rozhodne s tým nemôžem súhlasiť, aj keď rozumiem, že každý sa v prvom rade pozerá na pomoc štátu cez vlastnú životnú situáciu.

Každý sa chce mať lepšie, každý čaká viac. Za posledných sedem rokov sme však len na ministerstve práce toho urobili pre ľudí nesmierne veľa. Stačí sa pozrieť na výsledky v politike zamestnanosti. Dať ľuďom prácu je predsa prvým krokom k zlepšeniu ich životnej úrovne. Nezamestnanosť atakuje historické minimá, dokonca sme sa v apríli dostali s evidovanou mierou pod magických päť percent, čo sme tu naozaj ešte nemali. A nie je to bezbrehým vyraďovaním ľudí z evidencie, ako to zvykne hovoriť opozícia.

Ak by to tak bolo, asi ťažko by sme sa zároveň mohli chváliť aj najvyšším počtom pracujúcich. Štatistiky Sociálnej poisťovne jasne dokazujú, že od januára 2013 vytvorili zamestnávatelia takmer 290-tisíc nových pracovných miest. A tieto štatistiky neoklameme. A ani nechceme, pretože nám v prvom rade ide o to, aby si ľudia, ktorí majú záujem pracovať, prácu našli a postarali sa o seba a o svoje rodiny.


Ďalšia pomoc išla zamestnancom v podobe vyššej minimálnej mzdy či príplatkov za prácu. Zvýšili sme aj financie na opatrovanie ľudí doma aj v zariadeniach sociálnych služieb. Zrealizovali sme mnoho ďalších sociálnych opatrení a pokračujeme ďalej. Mladým rodinám garantujeme zvýšenie rodičovského príspevku o 150 eur, ak rodič pred nástupom na materskú pracoval, a o 50 eur, ak nepracoval. Rodičom prvákov prispejeme sto eur na nákup školských pomôcok.

Seniorom a poberateľom dôchodkov zdvojnásobíme v decembri vianočný príspevok a seriózne debatujeme aj o jeho transformácii na 13. dôchodok, ktorý by dostávali všetci bez ohľadu na výšku penzie. V predstihu splníme aj náš sľub tým, ktorí doma s láskou opatrujú svojho chorého príbuzného. Príspevok na opatrovanie zvýšime už od júla na výšku čistej minimálnej mzdy, teda 430,35 eura. Viac peňazí opäť dáme aj na sociálne služby. To je len zopár opatrení, ktoré v najbližšom čase pomôžu mnohým občanom. Našliapnutá ekonomika nám našťastie dáva šancu postupne pomáhať všetkým.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 07:11