Martin VlachynskýPavol Funtál
StoryEditor

Na čom robiť cez leto

03.06.2019, 00:00
Daňový systém je doslova zaplevelený množstvom daní a daničiek, ktoré nie sú pre rozpočet kritické.

Nebojte sa, väčšina z nás by mala dovolenkovať. S naplnením času chcem pomôcť politikom. V lete by sa mali pomaly rodiť volebné programy strán. Časy proklamovanej ekonomickej hojnosti budú zvádzať skôr k populistickému rozdávaniu ako k reálnym reformám. Preto chcem stranám trocha pomôcť – čo sa dá slovenskej ekonomike a podnikateľskému prostrediu ponúknuť?

Veľké zníženie daňových sadzieb (už sme počuli o korporátnej dani aj DPH) by pri veľkej snahe bolo možné, ale neverím mu. S každým novým mračnom nad verejným rozpočtom (a že ich tam začalo pribúdať) sú takéto sľuby ťažko realizovateľné. No v daňovej oblasti sa dá aj bez toho spraviť veľa.

Daňový systém je doslova zaplevelený množstvom daní a daničiek, ktoré nie sú pre rozpočet kritické, no statočne škodia administratívnymi nákladmi, ale aj krivením motivácií. Daň z poistenia, banková daň, registračná daň, ale aj bizarné zdravotné poistenie z výhier sú horúci kandidáti. Odvážnejšie strany môžu skúsiť v daňovej politike „estónsku“ daň, teda zdaňovať iba rozdelený zisk. Mimochodom, okrem Estónska, kde tento model funguje už dve dekády, ho minulý rok zaviedli aj v Lotyšsku. Pre menej náročných sa ponúka zrušiť limit na odpočítateľnosť straty či voľnejšie odpisové doby.


Živnostníkom sa daňová záťaž výrazne znížila, no stále ich tlačia vysoké minimálne odvody. A už roky sa hovorí o živnostenskej licencii, ale bez reálnych činov. Touto licenciou by si živnostník jednorazovo na rok zaplatil všetky dane a odvody, a tým zmazal takmer všetku administratívu a zjednodušil finančné plánovanie.


Niečo podobné sa dá skúsiť aj na trhu práce. Viacero európskych krajín pozná „pracovný voucher“, ktorý umožňuje legálne a jednoducho zakúpiť si isté množstvo práce – napríklad stráženie detí, kosenie záhrady či jednorazové práce na farme. Umožnili by legálne zapojiť do trhu práce aj tie skupiny obyvateľstva, pre ktoré je štandardný pracovný trh ťažko dosiahnuteľný.


Na poli boja proti byrokracii sa dá spraviť veľmi veľa. Inovatívnym a rýchlo realizovateľným krokom by bolo vytvorenie záväzných zoznamov povinností. Ak si chcete napríklad otvoriť reštauráciu, prídete na jednu webovú stránku, kde sú vypísané všetky vaše povinnosti, od hygieny až po prihlásenie zamestnanca na sociálku. Slovo „záväzný“ znamená, že ak v tomto zozname nejaká povinnosť nie je uvedená, štát ju od vás nebude môcť vymáhať či vás za ňu pokutovať.


Nápadov, ktoré nie sú ľavicové ani pravicové, a ktoré neukroja tretinu rozpočtu, sa dá nájsť veľa. Snáď aspoň časť leta venujú politici ich hľadaniu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 03:45