BitcoinReuters
StoryEditor

Svet, v ktorom by bitcoin prosperoval

04.06.2019, 00:00
Ak sme fanúšikmi bitcoinu, nemali by sme sa tešiť z vplyvu špekulácií.

Cena, respektíve kurz bitcoinu, má opäť tendenciu sa výrazne posilňovať, čo zrejme vyvoláva nadšenie u jeho zástancov. Súčasný pohyb a záujem investorov/špekulantov možno totiž vnímať ako známku toho, že toto kryptoaktívum sa vracia do hry. Ja vidím celú vec skôr opačne.


Nie som žiadnym technologickým odborníkom a technickej stránke bitcoinu a ďalším rozumiem len v úplne základnej forme. Keďže sa tu však bavíme o aktíve, ktoré by malo plniť významnú ekonomickú úlohu, musíme pri šanciach na jeho úspech zvažovať (možno hlavne) ekonomické faktory. A tu je podľa mňa absolútne dominantné nasledujúce – ak má byť niečo úspešnou menou, musí to mať relatívne stabilnú hodnotu, kurz, cenu.


Logika je veľmi jednoduchá – mzdy chceme dostávať v mene, ktorá prudko nemení svoju hodnotu zo dňa na deň. Obchody tiež nechcú nastavovať ceny v mene s vysokou volatilitou, to isté platí o obchodných kontraktoch. Teoreticky by sme mohli tvrdiť, že ak sa hodnota mení v priemere rovnakým smerom (raz zarobíme, raz prekonáme), v dlhšom období by sme vysokú volatilitu mohli tolerovať. Aj to je však dosť slabý argument a úplne padá vo chvíli, keď si pripomenieme, že averzia k stratám u väčšiny z nás pôsobí väčšiu „bolesť“, ako je „radosť“ z vidiny možných ziskov. Mohli by sme tiež tvrdiť, že bitcoin a ďalšie sa upokoja vo chvíli, keď začnú byť „strednoprúdovými“ aktívami. Obávam sa však, že kauzalita tu funguje a bude fungovať naopak.


Z tejto logiky vyplýva jednoduchý záver – ak sme fanúšikmi bitcoinu, alebo mu aspoň dávame šancu, aby ukázal, čo dokáže, nemôžeme sa radovať z toho, keď trhy s ním ovplyvňujú špekulácie. A je jedno, či hore alebo dole. Pred niekoľkými dňami uzrela nová štúdia Speculation and the price of virtual currency. Jej autori sú Wilko Bolt a Maarten R. C. van Oordt a tí v nej ukazujú vývoj kurzu bez vplyvu špekulácie. Autori štúdie, bohužiaľ, nevysvetľujú, ako onú očistu od vplyvu špekulantov vykonali. Avšak pokiaľ je ich metóda aspoň trochu spoľahlivá, potom je vplyv špekulácie obrovský (čomu ľahko uveríme). A bitcoinu jednoznačne škodí. Inak by bol dnes možno oveľa ďalej, čo sa týka jeho penetrácie do skutočného ekonomického života.


Celá vec je, samozrejme, poznamenaná paradoxom, keď špekulanti s ústami plnými toho, ako je bitcoin menou budúcnosti, zvyšujú jeho volatilitu a tým bránia, aby sa ich téza naplnila. Skutoční fanúšikovia bitcoinu by si mali želať, aby to bolo jedno z najnudnejších aktív na svete.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 16:06