Ján Oravec
StoryEditor

eKasový masaker

14.06.2019, 00:00
Nezabúdajme, že je to príbeh ignorancie a arogancie zodpovedných.

Scenár tohto treťotriedneho hororu začalo písať ministerstvo financií ešte minulé leto, keď definitívne vzdalo boj proti daňovým podvodníkom. Namiesto toho sa rozhodlo urobiť potenciálneho podvodníka z každého podnikateľa a preventívne k nemu postaviť „Veľkého brata“. A navrhlo, aby podnikatelia na účely evidencie prijatých tržieb v šibeničných termínoch začali povinne používať takzvané e-kasy, ktoré budú prepojené so systémami Finančnej správy.


Už vtedy sme upozorňovali na zbytočnú administratívnu a finančnú záťaž pre podnikateľov a nerealizovateľné termíny. Už vtedy bolo jasné, že na zabezpečenie tejto pochybnej povinnosti je potrebný dlhší čas na vyvinutie nového softvéru, hardvéru, testovanie, certifikáciu, zaobstaranie súčiastok, prípravu výroby, distribúcie a implementácie u podnikateľa. Ministerstvo nás nepočúvalo a zákon pretlačilo. S odstupom času sa teraz ukazuje, že náklady podnikateľov budú vyššie a termíny boli naozaj nereálne.


Hlavní dodavatelia nemajú cetifikáty, chýbajú certifikované fiškálne tlačiarne, dodávatelia hardvéru na eKasy ich nemajú v dostatočnom množstve na sklade, technici nemajú voľné termíny. Z priebežných výsledkov prieskumu Združenia mladých podnikateľov Slovenska prostredníctvom aplikácie BiznisInfo vyplýva, že dva a pol týždňa pred plánovaným termínom iba zlomok (6,5 percenta) podnikateľov deklaroval, že má eKasu zavedenú. Len veľmi málo podnikateľov (1,7 percenta) sa zavádzaním eKasy zatiaľ vôbec nezaoberalo. Zároveň až 17 percent podnikateľov čaká na certifikáciu svojho dodávateľa a 15 percent na inštaláciu pokladnice. Podnikatelia, ktorí si chcú splniť novú povinnosť, reálne nemôžu, pretože sa celý proces oneskoruje.


Na internete vznikla petícia drobných živnostníkov, ktorá žiada od štátu uhradenie nákladov na nové pokladnice, ktorých používanie im vnútil. Nezvládnutie celého procesu vyvolalo narastajúcu frustráciu všetkých podnikateľov. Ministerstvo financií v reakcii na kritickú situáciu napokon predložilo expresnú novelu novely, ktorou čiastočne odložilo termíny, ktorých splnenie sa ukázalo ako nereálne.


To však nie je happy end tohto príbehu. Nezabúdajme, že je to príbeh ignorancie a arogancie zodpovedných, ktorí opäť raz nepočúvali argumenty, a tak opäť raz spôsobili množstvo problémov, ktoré nemuseli vôbec byť. Namiesto konca krátenia daní zapríčinili, že mnohí uvažujú o konci podnikania. A deklarované výhody pre podnikateľov? Zatiaľ neprišlo k zníženiu administratívnej záťaže a prevádzkových nákladov, ale, naopak, k ich skokovitému a zbytočnému zvýšeniu.


eKasový masaker poriadne otestoval odolnosť podnikateľov proti stresom. Zároveň je pripomienkou toho, že sny o malom a efektívnom štáte u nás zatiaľ vždy narazili na realitu štátu veľkého, neefektívneho a navyše aj ignorantského.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 18:25