Ján RichterTASR
StoryEditor

Získali sme prvú európsku agentúru

26.06.2019, 00:00
K vnímaniu Slovenska určite pomohli aj moje osobné stretnutia takmer so všetkými ministrami práce krajín EÚ.

Je dobojované! Európsky orgán práce mieri na Slovensko. Rozhodli o tom 13. júna moji kolegovia ministri práce na Rade pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu. Za Bratislavu hlasovalo 15 krajín, vďaka čomu sme uspeli hneď v prvom kole. Druhý Cyprus získal sedem hlasov, Lotyšsko a Bulharsko dostali po tri hlasy. Priznám sa, že výhru hneď v prvom kole som nečakal, a to som večný optimista. Tento výsledok považujem za prejav dôvery členských krajín v našu pripravenosť hostiť Európsky orgán práce a najmä v naše skúsenosti s pracovnou mobilitou a našou schopnosťou spájať, čo sa preukázalo napríklad pri riešení smernice o vysielaní pracovníkov.

K takémuto vnímaniu Slovenska určite pomohli aj moje osobné stretnutia takmer so všetkými ministrami práce krajín EÚ, na ktorých som im podrobne predstavil našu ponuku a vysvetlil, prečo o agentúru máme taký záujem. Do lobingu sa výrazne zapojil aj premiér Peter Pellegrini, ktorý si vyčlenil čas a pri stretnutiach so svojimi partnermi hovoril aj o podpore našej kandidatúry. V neposlednom rade to boli aj diplomati z ministerstva zahraničných vecí, ktorí taktiež využili každú príležitosť, aby informovali o našom záujme. Toto všetko by však nebolo možné bez mojich kolegov z ministerstva práce, ktorí ponuku na kandidatúru celú kvalitne pripravili. Vďaka tejto spolupráci sme sa po rokoch stali členom európskeho spoločenstva so všetkým, čo k tomu patrí. Slovensko sa totiž o získanie európskej agentúry pokúšalo už viackrát. Vyšlo nám to až teraz na piaty pokus. O to viac ma teší, že k nám príde práve agentúra, ktorá bude radiť pracovníkom aj zamestnávateľom pri pracovnej mobilite a spružní výmenu informácií medzi inštitúciami sociálneho zabezpečenia, inšpekciami práce a ďalšími úradmi v členských štátoch, aby sme mohli zakročiť, ak sú porušované pravidlá. Ochrana zamestnancov, boj proti nelegálnemu zamestnávaniu a nekalým praktikám pri vysielaní pracovníkov je aj naším bojom. Ak chceme spravodlivé pravidlá na trhu práce, dôstojné odmeňovanie či bezproblémovú pracovnú mobilitu, musíme sa jednoducho spojiť. A tým spojením je práve Európsky orgán práce.


Čo dodať na záver? Výhrou sa pre nás rozhodne nič nekončí, práve naopak. Berieme ju ako silný záväzok, aby sme pre novú európsku agentúru vytvorili v Bratislave dobré podmienky. Pri jej etablovaní sme pripravení s Európskou komisiou úzko spolupracovať, aby sa naše hlavné mesto stalo plnohodnotným centrom Európskej únie pre problematiku pracovnej mobility.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 16:06