TASR/Marko Erd
StoryEditor

Pár eur v pluse, päť miliónov v mínuse

28.06.2019, 00:00
S výpadkom sa vyrovnáme. Budeme však musieť škrtať.

Takmer každá samospráva má investičný dlh. Rozpadnuté kultúrne domy, školy, mnohé vyzerajú rovnako už 30 rokov, chátrajúce domovy dôchodcov, cesty a mosty v nedobrom stave. S tým všetkým ako „samosprávni“ politici  denne bojujeme. Len v minulom roku Bratislavská župa investovala do rekonštrukcií svojich stredných škôl 10 miliónov eur. V budúcich rokoch máme naplánované investície v desiatkach miliónov. Do ciest, škôl, domovov sociálnych služieb. V našich zariadeniach priamo zamestnávame vyše štyritisíc ľudí, ktorých sa týka každé zvýšenie mzdy schválené vládou.
 
Aj keď sa to dnes možno nenosí hovoriť nahlas, som pravicový politik a pozerám sa teda veľmi zodpovedne tak na príjmy, ako aj na výdavky. Župa nežije zo dňa na deň, ale plánuje investície a všetky aktivity na tri roky vopred. Rekonštrukcie, dopravu v regióne, rozvoj školstva, pomoc v domovoch sociálnych služieb.
 


Do druhého čítania v parlamente mieri novela zákona o dani z príjmov. Poslanci v nej, okrem iného, navrhujú zvýšiť nezdaniteľnú časť dane z príjmu. Ak by ich zaujímalo, koho sa to dotkne, tak zistia, že určite si o šesť eur mesačne polepšia všetci nadpriemerne zarábajúci. Podľa analýzy Rady pre rozpočtovú zodpovednosť si 1,4 milióna domácností nepolepší ani len o cent. Je si tohto predkladateľ vedomý? Kto však výpadok príjmov pocíti, sú samosprávy. Celkovo vo výške takmer 150 miliónov eur. Tie budúce roky opakovane neprídu do rozpočtov miest a obcí Slovenska.
 
Bratislavská župa príde o päť miliónov eur. Na ilustráciu: päť miliónov eur kryje v Bratislavskom samosprávnom kraji náklady na celú prímestskú autobusovú dopravu počas troch mesiacov alebo viac ako dvojnásobok ročných nákladov na zimnú údržbu v celom kraji. Predstavuje to objem dofinancovania našich 54 škôl na viac ako jeden rok. Je to aj zamýšľaný trinásty plat pre našich učiteľov.
 
Vážení predkladatelia, my predstavitelia samosprávy nepotrebujeme plakať... Chceme byť dobrí hospodári a s týmto výpadkom sa vyrovnáme. Budeme však musieť škrtať a občania to nevyhnutne pocítia.
Od zodpovedných politikov očakávame, že keď o dôsledkoch svojich rozhodnutí vedia, tak prídu aj s riešením. To sa však v tomto prípade nestalo.
 
Len do budúcnosti: ak príde nejaký osvietenec alebo skupina s ďalším skvelým nápadom, ktorý sa nás týka, prosím, skúste nás pozvať k stolu na diskusiu. Dohoda?

S výpadkom sa vyrovnáme. Budeme však musieť škrtať.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 16:42