Ak sa príliš sústredíte na negatívne rysy väčšiny ľudí, s ktorými prichádzate denne do styku, ste nepríjemní na svojho partnera, priateľov, rodinných príslušníkov alebo spolupracovníkov viac ako obvykle, alebo máte neodbytný pocit, že celé ľudstvo je úplne hrozné a odsúdeniahodné, môže dôvod vášho rozhorčenia prameniť z vašej duševnej poruchy. Podráždenosť, agresia alebo zmena nálady môže byť samozrejme normálnou reakciou na niektoré látky v tele, nedostatok spánku alebo aj na pokles hladiny cukru v krvi. Ak ste však najedení, hydratovaní, dostatočne vyspatí a nie ste ničím intoxikovaní alebo ste nepožili nadmerné množstvo kofeínu, a napriek tomu sa neustále stretávate s podráždenosťou a zlosťou voči všetkým ľuďom okolo seba, mohlo by to napríklad znamenať, že trpíte poruchou osobnosti, hovorí doktor Gadh.
StoryEditor

Zomieranie a obraz kultúrnej spoločnosti

30.06.2019, 00:00
Som unavený alfa mentalitou, kde sa predstiera sila a velebí len racio.

Téma zomierania nie je v línii záujmov mocenskej a politickej elity, je ešte stále malo otvorená a nevenuje sa jej priestor a váha, ktorá jej prináleží. Ako sme toto ako spoločnosť mohli dopustiť?

Zomieranie je súčasťou života a nikoho nezaujíma? Zomieranie a smrť nemá v kompetencii žiadny ústredný orgán štátnej správy, nepatrí nikomu ale každého sa dotýka. Zjavne je to aj preto , že sme súčasťou systému bez hodnôt , ktorý nám vtláčajú do hláv , ale nie všetci sa mu podriadia . Možno je to otázka politického egoizmu.

Možno je v tom aj kus strachu pred sebou samým. Ľudia, ktorí nemajú silné vnútorné hodnoty, ktorí nie sú vyrovnanými osobnosťami, tak tí sa boja dávať si ťažké otázky a potom na ne aj hľadať odpovede. So smrťou sa nedokáže každý vysporiadať, a tak sa radšej tvária, akoby sa ich netýkala.

Som unavený alfa mentalitou, kde sa predstiera sila a velebí len racio. Je to naša chyba, ktorá nás ničí a nikam nevedie. Preto som vďačný za každý prejav ľudskosti vo verejnom priestore.

Možno, že ľudskosť vo verejnom priestore je a je jej dosť, len nie je atraktívna pre masmédiá a senzácie chtivých ľudí, ktorí si hneď ako zapnú počítač, skôr kliknú bulvár ako serióznu analýzu nejakého problému.

Je to asi aj dnešnou dobou, kedy míňame oveľa viac energie na zabezpečenie základných potrieb a rodiny ako v minulosti, keď nebol taký pretlak informácií a potom nám už neostáva energia na premýšľanie nad vážnejšími témami.

Smrť je veľké tabu, vyvoláva strach. Slovensko nie je pripravené prijať ju dôstojne, hovoriť o nej s kľudom. Narodenie je radosť a očakávanie a smrť je koniec.

Pre neveriacich bez hodnôt to bude na hodnotenie života ako takého, výkonu a diela a zosnulý bude predmetom spomienky. Pre neveriacich s hodnotami to bude nielen hodnotenie života ako takého, výkonu a diela alebo bude to aj hodnota dobra, morálky, skutkov a bude to hodnota života.

Pre veriacich to bude súčet oboch hodnotení plus hodnota človeka ako takého, s dušou, s prechodom do večnosti bude to hodnota per se. A zomieranie je bránou k otvoreniu týchto hodnôt. Som presvedčený, že len my sami sme schopní prekročiť prah všedného uvažovania pri použití zrelého samostatného myslenia.

Nie je nám treba potvrdzovačov a vyvracačov. Snažil som sa spracovať a podať moju krátku úvahu s aktualizačným prvkom tak , aby vyvolala množstvo otázok a pochybností v každom jednom čitateľovi bez ohľadu na svetonázor.

Osobne som presvedčený, že Slovensko by malo lepšie uchopiť túto tému a vložiť ju do agendy niektorých politických strán a vyvolať nutnú diskusiu k tomu na obrazovkách za okrúhlym stolom za prítomnosti serióznych vedcov.

Demografický vývoj sa nedá oklamať a budúcnosť neúprosne klope na dvere. Počet odkázaných na pomoc bude narastať a nevidím reálne kroky, ktoré by spoločnosť na to pripravovali. Film “ Posledný samuraj “ : Cisár : “ Povedzte mi ako zomrel “ Vojak : “ Nie , budem vám hovoriť o tom, ako žil “.

01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 03 - Modified: 2022-05-01 21:20:33 - Feat.: - Title: Putin by sa mal Záborskej poďakovať 04 - Modified: 2022-04-07 07:32:17 - Feat.: - Title: Sú Spojené štáty na pokraji novej recesie? 05 - Modified: 2022-04-06 15:05:04 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako je to s ropou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 14:31