HNtelevízia
StoryEditor

Ceny energií ostanú pod tlakom

23.01.2022, 23:00
Plyn Európa spotrebúva nielen na výrobu tepla, ale čoraz intenzívnejšie aj na výrobu elektriny.

Raketový rast cien energií v minulom roku spôsobil vrásky nejednému nákupnému manažérovi a skomplikoval výrobné zámery a rozpočtové plány mnohým firmám a organizáciám. Všetci sa analytikov pýtajú, dokedy ostanú tak dramaticky drahé. Znížia sa vôbec niekedy?

Ešte pred pár týždňami sa zdalo, že svetové trhy s energetickými komoditami majú už vrchol za sebou. Citeľná korekcia cien po Vianociach dávala nádej predpovediam, že už v prvom kvartáli tohto roka budú energie vrátane ropy výrazne lacnejšie. Na trhu však v úvode roka 2022 prišiel zvrat a cena ropy Brent zdražením o viac ako 13 percent dosiahla sedemročné maximum.

To je zvlášť nepríjemné, pretože ropa v minulom roku v porovnaní s plynom či elektrinou až tak výrazne nezdražela a fundamentálny dopyt po nej by sa skôr mal oslabovať v kontexte rýchlejšieho sprísňovania globálnych menových politík. Na strane ponuky však prevládajú obavy z ohrozenia dodávok pre zvýšené geopolitické riziká, ale aj výpadky kapacít viacerých vývozcov pre pandémiu či investičný dlh. Voľné kapacity krajín OPEC+ sú tak na minimách, zatiaľ čo zásoby ropy vo vyspelých krajinách sa blížia k najnižšej úrovni od milénia.

Obdobne napäté sú aj podmienky na trhu s plynom, zvlášť v Európe, ktorej zásobníky sú vzhľadom na ročné obdobie naplnené rekordne nízko. A to plyn spotrebúva nielen na výrobu tepla, ale čoraz intenzívnejšie aj na výrobu elektriny. Tradičné zdroje jej výroby z uhlia či jadra sú totiž oklieštené spoločenskou objednávkou po čistejšej a bezpečnej energii, zatiaľ čo alternatívne, obnoviteľné zdroje výroby elektriny nestačia svojou kapacitou pokryť požadovaný dopyt.

Iste, na rozdiel od cien ropy, referenčné ceny zemného plynu v Európe pokračovali v povianočnej korekcii smerom nadol aj v úvode tohto roku a minulý týždeň, najmä vďaka rastúcim americkým dodávkam LNG, klesli na takmer dvojmesačné minimum. Podobne pokračovali v korekcii z minuloročných rekordov aj referenčné ceny elektriny, ktorá je s cenou plynu úzko previazaná. Aj napriek poklesom sú však ceny oboch týchto energetických komodít stále viac ako trojnásobne vyššie než pred rokom. A ďalšiemu výraznejšiemu zníženiu cien za hranice sezónnych faktorov bráni neistota plynulosti dodávok ruského plynu do Európy pre rusko-ukrajinskú krízu.

Vysoké ceny plynu tak zrejme pretrvajú aj po ukončení vykurovacej sezóny na starom kontinente. A ceny elektriny ostanú pod tlakom aj dlhodobo z dôvodu prechodu na nízkouhlíkovú ekonomiku. Na drahšie energie si budeme musieť zvyknúť.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 21:16