Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Vytlačíme hotovosť z ekonomiky?

25.07.2019, 00:00
Posun k bezhotovostnému modelu môže zvýšiť HDP o jeden až tri percentuálne body.

Predstavme si na chvíľu, že by sme fungovali v bezhotovostnej ekonomike. Teda ekonomike, ktorá minimalizuje používanie bankoviek a mincí.


Výhody pre spoločnosť sú zrejmé. Za najvýznamnejšie spomeniem výrazné obmedzenie daňových únikov, potláčanie sivej ekonomiky, transparentnosť zdrojov a znižovanie možností financovania nelegálnych aktivít. V konečnom dôsledku viac peňazí v rozpočte ostane na vzdelávanie, výskum, infraštruktúru, prípadne na využitie priestoru na zníženie daní a odvodov.


Zavedenie bezhotovostného systému má aj svoje nevýhody. Po tisícročiach používania fyzického platidla sme si vytvorili k minciam a neskôr aj k bankovkám zvláštne puto, a tak vzdať sa zvyklostí je náročné. Digitálne platby si tiež vyžadujú nevyhnutnú zložitú infraštruktúru a hlavne čo najväčšiu bezpečnosť. A najmä malých podnikateľov môžu od prechodu na bezhotovostné transakcie odrádzať vysoké poplatky. To sú asi najväčšie výzvy, ktoré pred nami stoja.


Sú situácie, pri ktorých si len ťažko predstaviť, že by sme neplatili v hotovosti. Napríklad príspevok do zvončeka v kostole? V takom Švédsku je to už možné. Akceptujú bezhotovostné platby. Áno, škandinávske krajiny alebo Južná Kórea patria medzi krajiny, ktoré sú zatiaľ najďalej.


Najvyšší počet platieb kartou na hlavu v roku 2017 podľa údajov ECB zaznamenalo Dánsko. Kým bežný Slovák použil v tom istom roku kartu pri platení 76-krát, v populačne podobnom Fínsku sa počet platieb kartou na hlavu vyšplhal až na 300 za rok. Medzinárodné porovnanie nám tak ukazuje značne nevyužitý potenciál. Pritom patríme medzi krajiny, ktoré ako prvé uvádzajú do praxe najinovatívnejšie možnosti platieb.


Výraznejšie zakotvenie digitálnych platieb najnovšími technológiami môže priniesť šťavnaté benefity. Podľa odhadov Boston Consulting Group.


Aj Slovensko postupne obmedzuje hotovostné platby. Pred niekoľkými rokmi sme obmedzili platby v hotovosti. A mnohé ďalšie kroky, ktoré sme podnikli, pozitívne preferovali digitálne transakcie.

Elektronizácia Finančnej správy či zriadenie Centra pre finančné inovácie na ministerstve financií, ktoré funguje už viac ako rok, ale aj aktuálne pripravovaná eFakturácia. Ani na správne poplatky dnes už nepotrebujeme hotovosť.


Takže hotovosť, karta alebo iná bezhotovostná forma platenia? Mali by sme sa zamyslieť, či chceme intenzívnejšie vytláčať hotovosť z ekonomiky. Preto chceme analyzovať ďalšie potenciálne opatrenia na podporu digitálnej ekonomiky.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 00:28