Reuters
StoryEditor

Ostatní sa hádajú, budem radšej pracovať

06.08.2019, 00:00
Stratifikácia zdravotníctva zmení v tejto oblasti kvalitu života občanov.

O mesiac odštartuje na plné obrátky predvolebná kampaň na Slovensku. Správanie politických strán akoby tomu nenasvedčovalo a jediné, čoho sme svedkami, je pozičný konflikt medzi „novými“ a „starými“ pravicovými stranami. Vládnej koalícii sa skončí koaličná zmluva a ako premiér si uvedomujem, že pred nami stojí zložité obdobie, aby sme udržali výkonnosť vlády. Bez ohľadu na predvolebnú kampaň máme totiž záväzky voči občanom tejto krajiny a tie musíme do posledného dňa plniť.


Pri súčasnom ideologickom vymedzovaní sa pravice a zápase o čo najlepšie postavenie na politickej scéne, pri ich sporoch, komu patrí Námestie SNP, mi u nich stále chýba programové vymedzenie a ponúkanie čo najlepších riešení pre občanov tejto krajiny. Biele košele a vyhrnuté rukávy nič nehovoria o tom, čo chcú urobiť so školstvom, ako chcú reagovať na zmenenú demografiu, nastupujúcu digitalizáciu alebo ako si predstavujú zmeny v zdravotníctve.


Slovensko potrebuje vážnu politickú diskusiu o tom, kde chceme byť o päť alebo 10, alebo 20 rokov. Ako chceme reagovať na zmenené bezpečnostné prostredie, ako si udržíme automobilky na Slovensku, ktoré prechodom na novú výrobu nanovo prerozdeľujú svoje ekonomické záujmy. Čo urobíme pre to, aby si Slovensko udržalo renomé krajiny, v ktorej sa stále oplatí dobre investovať? Aké stratégie prijmeme, aby úspešný príbeh Slovenska mal ďalšie pokračovanie? Svetová ekonomika sa spomaľuje a musíme byť pripravení na negatívne zmeny, ktoré sú s tým spojené. Nie je pre nás dobrou správou, ak v Nemecku, na ktoré je naviazaná naša ekonomika, majú podnikatelia zhoršené očakávania vývoja oproti tomu, ako to bolo v čase gréckej dlhopisovej krízy.


V tejto situácii som veľmi rád, že mnou vedená vláda vidí ďalej, ako je koniec predvolebnej kampane, a do diskusie prináša vážnu tému, ktorá preverí odbornú spôsobilosť každej z politických strán uvažovať strategicky a v dlhodobejšom horizonte. Pripravovaná reforma zdravotníctva si vyžiada realizáciu na obdobie 11 rokov. Stratifikácia zdravotníctva, alebo ľudsky povedané Zdravá zmena, zmení v tejto oblasti kvalitu života občanov. Analytici boli pri jej vypracovávaní inšpirovaní úspešnými krajinami, kde je zdravotníctvo na vysokej úrovni, a pritom sa demograficky podobajú na Slovensko.


Zdravá zmena na odbornej úrovni pripravila realistické ciele slovenského zdravotníctva a zoradila ich podľa priorít na krátkodobé, strednodobé a dlhodobé. Zároveň ministerstvo definovalo zásadné ciele v kontexte stratifikácie. Medzi ne patrí kvalitnejšia a bezpečnejšia zdravotná starostlivosť pre pacienta, viac peňazí do nemocníc, nižší počet opakovaných operácií a hospitalizácií, ako aj zlepšenie dostupnosti kvalitných nemocníc.


Uvedomujem si, že nebude ľahké vo vypätom politickom zápase udržať úroveň racionality a pragmatického dialógu. Ja sa o tom pokúsim. A teda kým sa ostatní budú medzi sebou hádať, kto je novší a lepší, a kto s kým nepôjde, ja budem radšej pracovať...

01 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 02 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 05 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 07:41