Daniel KollárPavol Funtál
StoryEditor

Nedá sa mať všetko zadarmo

08.08.2019, 00:00
Ak máme pokračovať v investíciách do vkladomatov, ktoré sú pre klientov oveľa pohodlnejšie, nemôžeme „dotovať“ hotovostné operácie v pobočkách.

Dlhodobé dotovanie ťažby nekvalitných fosílnych palív na jednej strane a súčasne obrovské investície do podpory obnoviteľných zdrojov energie sú nielen ekologickým, ale aj ekonomickým nezmyslom. Táto paralela je síce z úplne iného sektora, ale veľmi dobre ilustruje smerovanie bankovníctva. Banky nemôžu dotovať nákladné úkony v pobočkách a zároveň investovať do oveľa jednoduchších a pre klientov pohodlnejších alternatív. Ktoré sú pre nich navyše lacnejšie alebo bezplatné.  
 
Zmeny v sadzobníku sú pravidelne terčom kritiky z rôznych strán, bez ohľadu na to, či majú, alebo nemajú reálny vplyv na klienta. Lebo sa veľmi často týkajú účtovaných poplatkov, iba ak klient nemá zriadený balík služieb. V našom prípade je to asi percento klientov. Typickým príkladom je poplatok za vklad hotovosti v pobočke. Práca s hotovosťou patrí k najviac nákladným. Vyžaduje si technické vybavenie, personálne kapacity a náklady na bezpečné uskladnenie a prevoz peňazí. A vôbec neplatí, že by nárast bezhotovostných transakcií znamenal pre banky menej hotovostných operácií v pobočkách. Práve naopak, ich objem každý rok rastie.
 


Späť k príkladu z úvodu. Ak máme pokračovať v investíciách do vkladomatov, ktoré sú pre klientov oveľa pohodlnejšie, rýchlejšie, bez poplatku a stávajú sa štandardom, nemôžeme „dotovať“ hotovostné operácie v pobočkách. Už dnes existuje vo väčšine prípadov k poplatkom lacnejšia alebo úplne bezplatná alternatíva v elektronickom bankovníctve, do rozširovania týchto možností banky, pri zachovaní maximálnej miery bezpečnosti, kontinuálne investujú.
 
A ak sme predbehli väčšinu európskych krajín v tom, že máme jedny z najlacnejších hypoték, treba si na druhej strane uvedomiť aj to, že náš bankový sektor má výrazne nižšie príjmy z poplatkov, ako je európsky priemer. Podľa údajov Národnej banky Slovenska sa podiel príjmov z poplatkov na celkovom objeme príjmov z úrokov a poplatkov drží v posledných rokoch na úrovni 1 : 3 oproti európskemu priemeru 1 : 2. Hoci sa od roku 2014 zvýšil z 21 na aktuálnych 26 percent, stále výrazne zaostávame za európskymi 34 percentami.
 
Nie, platenie za služby vrátane bankových nie je neetické. Výška poplatkov sa v bankovom prieskume hodnotiaceho systému Staffino umiestnila až na štvrtom mieste. V oveľa väčšej miere klienti očakávajú od banky spoľahlivosť a bezpečnosť elektronického bankovníctva, profesionalitu zamestnancov a výhodnosť bankových produktov. A to nie je možné zabezpečiť v prípade, ak by sme chceli mať všetko zadarmo.

Ak máme pokračovať v investíciách do vkladomatov, ktoré sú pre klientov oveľa pohodlnejšie, nemôžeme „dotovať“ hotovostné operácie v pobočkách.
 

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 02:36