Ján OravecHN Peter Mayer
StoryEditor

Ideme príkladom

25.01.2022, 23:00
Naším cieľom je sprehľadnenie a zjednodušenie právneho rámca pre ochranu spotrebiteľa.

Riadiť sa princípom „začni sám od seba“ je užitočné a žiaduce nielen v osobnom živote. Rovnako to platí aj vo verejnom sektore. Nestačí len chcieť od iných ministerstiev, aby skvalitňovali legislatívny rámec pre podnikanie tým, že budú prijímať jednoduchšie zákony, obmedzovať nadprácu pri preberaní legislatívy EÚ a budú akékoľvek zmeny dostatočne konzultovať s odbornou a so širšou verejnosťou. Ak chceme, aby toto všetko robili, je našou povinnosťou ísť príkladom. Preto sme si na ministerstve hospodárstva vysúkali rukávy a nasledovaniahodný prístup sme sa rozhodli ukázať kolegom na iných ministerstvách na príklade zákona o ochrane spotrebiteľa.

Doterajší zákon je „na scéne“ mnoho rokov, počas ktorých bol veľakrát novelizovaný. Našim predchodcom sa viackrát pri preberaní legislatívy EÚ „podarila“ nadpráca. Výsledkom bol komplikovaný zákon s často nadbytočnými povinnosťami. Preto sme si povedali, že najlepšie bude celý zákon o ochrane spotrebiteľa prepísať nanovo.

Naším hlavným cieľom bolo sprehľadnenie a zjednodušenie právneho rámca pre ochranu spotrebiteľa. Náš návrh preto spája štyri platné zákony, ruší jednu vykonávaciu vyhlášku, lepšie prepája zákon o ochrane spotrebiteľa s Občianskym zákonníkom, odstraňuje duplicitu, nejasnosti a rozpory medzi nimi, nanovo transponuje päť starších smerníc EÚ, implementuje jedenásť nariadení EÚ, ktoré súvisia s ochranou spotrebiteľov, transponuje tri nové smernice EÚ a dopĺňa chýbajúcu implementáciu nariadenia EÚ o spolupráci orgánov dohľadu v oblasti ochrany spotrebiteľa.

Spolu so zjednodušením bolo naším cieľom aj odstránenie nadpráce pri preberaní legislatívy EÚ z minulosti. Urobili sme tak napríklad vypustením povinnosti uverejňovať oznam o plánovanom dočasnom zatvorení prevádzkarne aspoň 24 hodín vopred alebo povinnosti písomne oznamovať obci, kde môže spotrebiteľ uplatniť reklamáciu po zrušení prevádzkarne.

Posilnili sme tiež práva kontrolovaných subjektov, napríklad rozpracovaním takzvanej druhej šance pred udelením pokuty vo forme takzvaných dobrovoľných opatrení. Tie budú zo zákona dostupnou možnosťou pre každý subjekt a ich uplatnenie neostáva len na vôli orgánu dohľadu. Zavádzame tiež nové zásady ukladania sankcií, napríklad zákaz v odvolacom konaní uložiť prísnejšiu sankciu, ako bola uložená v prvostupňovom konaní, či možnosť znížiť likvidačnú pokutu.

Tieto a ďalšie zmeny sme ešte pred predložením návrhu do pripomienkového konania predstavili odbornej verejnosti na online podujatí. Som rád, že jeho účastníci vysoko ocenili náš prístup. A dúfam, že aj ostatné ministerstvá si z nás zoberú príklad.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 11:20