Martin KlusTASR
StoryEditor

Grónsko nie je na predaj

19.08.2019, 00:00
Čoskoro možno nebudú ani banány a lieky.

Popri Kočnerovej Threeme sa zdá byť zahraničná politika posledných dní nudnou. Opak je však pravdou. A bola by dokonca vtipnou, ak by nebola taká vážna. Mám na mysli najnovší nápad prezidenta Spojených štátov Trumpa kúpiť Grónsko. Však keď sme mohli kúpiť Aljašku, prečo nie Grónsko? Navyše vzhľadom na strategickú dôležitosť regiónu Arktídy je to určite dobrá investícia. Povedal si pravdepodobne Trump.

Má to však prinajmenšom jeden háčik. Grónsko nikto nepredáva a premiér Dánska, pod ktoré Grónsko formálne patrí, Lars Lökke Rasmussen, označil podobné úvahy za žart. Vážne je, že niečo podobné takej dôležitej osobe, akou je americký prezident, vôbec napadne. A to majú ešte Dáni, ale najmä obyvatelia Grónska šťastie, že neležia vo východnej Európe. Tam totiž chuť mocných na cudzie územie neprechádza cez myšlienky o kúpe, ale rovno vyslaním neoznačených mužíčkov, bábkovým referendom a nakoniec anexiou.


Žarty však idú úplne bokom pri dvoch iných vážnych témach. Banány sú plodina, od ktorej závisí výživa desiatok miliónov ľudí v Latinskej Amerike. A práve tam dorazila takzvaná panamská choroba, ktorá banánové plantáže v posledných rokoch pustošila v Ázii a Afrike. Keďže hrozí, že sa rozšíri po celom regióne, v ktorom sú štyria z piatich najväčších exportérov tejto plodiny, stáva sa tento problém globálnym. A to nielen z hľadiska dopytu po tejto plodine, ale napríklad aj otázky migrácie, ktorú môže spustiť. Najkritickejšie scenáre hovoria o maximálne desaťročí, ak sa nezačne hneď niečo účinné robiť. Experimenty s novými odrodami sa už začali, no či bude ľudstvo rýchlejšie ako nateraz nevyliečiteľná choroba, isté nie je.


No a najvážnejšia sa zdá byť situácia vo Veľkej Británii. A to aj z hľadiska Slovenska. Stále tam totiž žijú tisícky Slovákov a prípadný odchod Britov z EÚ bez dohody veľmi vážne zasiahne ich životy. Navyše, ranu dostane aj naše hospodárstvo a zamestnanosť. Po tom, ako sa britským premiérom stal jeden zo strojcov brexitu Boris Johnson, je jasné, že tvrdý brexit je bližšie ako kedykoľvek predtým. A že by to bol odchod s veľkým O, s miliardovými škodami a problémami so zásobovaním, už vedia aj samotní Briti.

Preto kupujú zásoby, kým sa ešte dá. Odhady hovoria o miliardách libier najmä na potraviny či lieky. S väčšinou jediného hlasu v parlamente a opozíciou vo vlastnej strane to však Johnson s tvrdým brexitom nebude mať ľahké. O to viac, že čím bližšie bude, tým vyššia je šanca na zničenie vlastnej strany, predčasné voľby či dokonca nové referendum.


01 - Modified: 2024-04-03 15:34:39 - Feat.: - Title: Klus: Voliči Harabina sa hanbia priznať k voľbe Pellegriniho. Väčšina maďarských voličov chce voliť Korčoka 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-14 22:10:12 - Feat.: - Title: Výsledky budú tesné. Pellegrini stráca svoju výhodu, Korčok ho môže dobehnúť, povedal Klus 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 19:44