Juraj DrobaTASR/P. Neubauer
StoryEditor

Konečne zlepšenia v školstve

23.08.2019, 08:49
Veľkým problémom, nielen v Bratislavskom samosprávnom kraji, ale na celom Slovensku, je nedostatok učiteľov.

Do vzdelania musíme investovať. Tridsať rokov je školstvo na vedľajšej koľaji a ak to takto pôjde ďalej, vo vzdelanosti nás začnú predbiehať aj krajiny tretieho sveta.

Keď som so svojím tímom pred rokom a trištvrte nastupoval na bratislavskú župu, sľúbil som, že školstvo bude popri doprave úplnou prioritou tohto volebného obdobia. Som praktický človek, verím, že keď sa chce, všetko sa dá. A že aj v takej komplikovanej oblasti sa dajú robiť zmeny a dosahovať výsledky.

Učiteľov si musíme udržať

Podaril sa nám veľký kus práce. Na našich župných školách sme rozšírili ponuku vzdelávania a nastavili sme motivačný systém odmeňovania učiteľov. Treba povedať, že historicky najviac sme vlani investovali práve do našich budov – 9,2 milióna eur –, z toho sedem miliónov išlo na rekonštrukcie škôl.

Veľkým problémom, nielen v Bratislavskom samosprávnom kraji, ale na celom Slovensku, je však nedostatok učiteľov. Robíme všetko pre to, aby sme ich v župnom školstve udržali, motivovali a, samozrejme, aby sme dobrými podmienkami prilákali aj nových, najmä mladých učiteľov. Rozviazali sme riaditeľom ruky a zvýšenými finančnými prostriedkami podporili ich iniciatívu a aktivity, aby sa školy mohli samy a efektívnejšie starať o vybavenie a budovy.

Kraj potrebuje náročného zákazníka

Veľkým pozitívom je aj to, že sme v Bratislavskom kraji zaznamenali zvýšený záujem o odborné školy. Je to dôkaz, že vieme pomôcť odbornému školstvu nabrať druhý dych. Nárast záujmu však zaznamenali aj župné gymnáziá, ktoré rozšírili ponuku o nové bilingválne triedy. Spolu tak má Bratislavský samosprávny kraj sedem bilingválnych gymnázií – päť anglických a dve ruské.

Samozrejme, to všetko by sa nezaobišlo bez jasnej spoločnej snahy posunúť veci vpred, bez spolupráce ľudí z úradu s riaditeľmi, učiteľmi, so zamestnancami škôl, bez komunikácie s rodičmi a so žiakmi a v neposlednom rade so zamestnávateľmi. Verím, že si toto tempo zvyšovania kvality bratislavského školstva udržíme. Zdravá konkurencia je motorom zlepšovania. Máme ťažkých súperov – súkromné a cirkevné stredné školy. Zároveň chcem, aby sme mali náročného zákazníka – vás rodičov a zamestnávateľov. Pýtajte si od svojich volených zástupcov vyšší výkon. Platíte si za to.

Autor je predsedom Bratislavského samosprávneho kraja.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 08:36