Ministerka školstva Martina LubyováTASR/M. Svítok
StoryEditor

Športom chceme vrátiť seniorov do spoločnosti

10.10.2019, 00:00
Na sto detí vo veku do 14 rokov pripadá 102 seniorov vo veku nad 65 rokov.

Október je mesiac úcty k starším a 1. október bol zároveň aj Medzinárodným dňom starších.
V súvislosti so seniorskou populáciou sa pojem kvalita života objavuje čoraz častejšie, pričom faktorov, ktoré ju ovplyvňujú, je veľmi veľa. Sú to faktory medicínske, psychologické či sociálno-ekonomické. A potom je to priebeh samotného procesu starnutia, ktorý nemalým podielom prispieva k tomu, ako sa v starobe cítime, respektíve aká je kvalita nášho života.


Snahou aktívnej prípravy na starobu je prežiť poslednú etapu života v čo najlepšej fyzickej kondícii a duševnom zdraví. Naplnenie tejto snahy však nie je také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. V rovine jednotlivca totiž nestačí začať s osvojovaním si konceptu aktívneho starnutia tesne pred dosiahnutím seniorského veku. Na aktívnu starobu a možnosť uplatňovať svoj potenciál v tomto období je potrebné sa určitým spôsobom pripravovať už počas celého života.


V EÚ sme boli donedávna dvomi najmladšími krajinami spolu s Poľskom, ale situácia na Slovensku je špecifická tým, že starnutie bude teraz veľmi intenzívne. To znamená, že dôjde k veľmi rýchlemu starnutiu obyvateľstva. Prelomovým rokom bol rok 2018. Odvtedy už na sto detí vo veku do 14 rokov pripadá 102 seniorov vo veku nad 65 rokov.


Spoločenská skupina seniorov tvorí veľkú časť populácie Slovenska. Skupina nazývaná seniori nadobúda obrovský význam, nielen ekonomický, ale aj sociálny. Má význam v oblasti fyzického a psychického zdravia či rozvoja potenciálu ekonomiky.


A práve preto chceme upriamiť pozornosť na seniorský šport. Je to kategória športu, ktorá sa u nás doteraz zanedbávala.


Hodnotový systém súčasnej spoločnosti je totiž nastavený spôsobom, ktorý vyzdvihuje biologicky podmienené kompetencie mladosti a atribúty, ako sú napríklad výkonnosť, vitalita, energia či ďalšie, kým k starobe sa prechovávajú skôr negatívne postoje. Rovnako sociálny status seniorov býva spoločnosťou začleňovaný do nevýkonnej kategórie starobných dôchodcov, v dôsledku čoho bývajú starší občania oproti väčšinovej spoločnosti znevýhodňovaní a konfrontovaní s neustále sa meniacim sociálnym prostredím.

Neraz sa ocitajú v takých hraničných situáciách, z ktorých vlastnými silami nedokážu nájsť východisko. Podľa údajov Slovenskej jednoty dôchodcov na Slovensku evidujeme až 600-tisíc dôchodcov, ktorí sa uzatvorili do seba, nekomunikujú s okolitým svetom, nesocializujú sa.


Práve preto sa na začiatku chceme sústrediť na niekoľko vybraných disciplín, na ktorých môžeme demonštrovať pozitívne účinky na seniorov, a tak možno tých, ktorí chcú, priviesť naspäť do spoločnosti. Práve šport je jednou z najlepších ciest.


Ako ministerka verím, že aktivitami, ktoré sme už začali realizovať, naštartujeme celospoločenské hnutie a zapojíme čo najväčšiu časť seniorskej populácie do aktívneho spoločenského života.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 16:59