HN/Miroslava Spodniaková
StoryEditor

Richard Sulík: Toľko ich chránili, až prišli o prácu

13.10.2019, 14:30
Bojovať proti trhu je ako poručiť vetru, dažďu.

Rekreačné poukazy, príplatky za prácu cez víkend a rekordný rast minimálnej mzdy sú skvelé veci, lebo chránia zamestnancov pred tými hnusnými zamestnávateľmi - vykorisťovateľmi. Takto nejak argumentujú akože sociálni politici.

Problém je v tom, že realita je iná. Realitu nezaujímajú pekne znejúce, v skutočnosti však škodlivé zákony. Realita je dopyt, ponuka, trh, náklady, tržby a nepredstaviteľné množstvo ďalších faktorov.

Bojovať proti trhu je ako poručiť vetru, dažďu.

Výsledok je 1800 zamestnancov, väčšina predavačiek, ktoré zo dňa na deň prišli o prácu v sieti potravín Kačka (do konca roku 2017 to bolo CBA, od 2018 prevzal túto sieť poľský investor EI a obchodnú sieť premenoval na Kačka).

Dôvodom vyhlásenia konkurzu je práve rýchly a výrazný rast nákladov. Ak narastie minimálna mzda od 1.1.2020 na 580 eur, celkové náklady sú 785 eur. Po zohľadnení dovoleniek, PN, OČR a takzvaných paragrafov sú minimálne priame náklady zamestnanca ešte vyššie.

K tomu čakajú zamestnávateľa náklady na rekreačné poukazy, pracovnú zdravotnú službu, rôzne povinné preškoľovania a akoby nestačilo, vymyslel Andrej Danko odvod pre reťazce (ktorý sa našťastie podarilo zastaviť).

Nasleduje armáda kontrolórov, tu som spísal 11, slovom jedenásť úradov, ktoré vám môžu prísť komplikovať život. Alebo vás likvidovať, lebo pokuta milión eur za zhnitý kaleráb je likvidačná. Tisícky kontrolórov samozrejme nemusia bojovať s trhom, alebo dokonca sa uchádzať o zákazníkov. Oni majú výplatu istú, lebo tá ide z daní tých, ktorým strpčujú život.

Iste, nakupovať sa dá u konkurencie, ktorá neskrachovala. Problém je však v tom, že v desiatkach dedín bola Kačka jediným obchodom a teraz tam nie je nič. Pýtam sa, komu sme pomohli a koho sme ochránili týmito hlúpymi a škodlivými zákonmi?

Problém majú obyvatelia obce, lebo najbližšie potraviny sú v susednej dedine a ešte väčší problém má predavačka, ktorá prišla o prácu. Nebolo by rozumnejšie dovoliť ľuďom pracovať aj za menej ako je minimálna mzda? Kačka by fungovala a 1800 zamestnancov by malo prácu. V Bratislave, kde predavač zarába takmer tisíc v hrubom je minimálna mzda zbytočná a v chudobných regiónoch škodlivá.

Aké je riešenie? SaS navrhuje minimálnu mzdu stanoviť vo výške polovice priemernej mzdy v okrese, to určite viac zohľadní situáciu v konkrétnom regióne. To samozrejme nestačí. Nevyhnutné bude aj masívne rušenie regulácií, toto je z pohľadu zlepšenia podnikateľského prostredia kľúčové. Presne pre túto oblasť má SaS najviac a najlepšie rozpracovaný program – AGENDA 2020.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 05 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 09:57