Dôvera
StoryEditor

Ako riešite projekty vy?

24.10.2019, 00:00
Napriek vládnemu záväzku nebadať pre pacienta viditeľný posun v kvalite poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Poznáte zodpovedne hospodáriaci vrcholový manažment, ktorý by sa pustil do rozsiahleho projektu bez finančného krytia, reálneho časového harmonogramu či s otáznym prínosom pre tých, komu je jeho výsledok určený?


Ak má byť projekt úspešný, nestačí definovať problém a cieľ, aký chceme dosiahnuť. Okrem nevyhnutných financií, rozloženia náročnosti projektu v čase či ľudských zdrojov treba myslieť na množstvo súvisiacich vecí, počítať aj s čiernymi labuťami. Nie je slabosť poradiť sa s odborníkmi a prizvať k tvorbe produktu či služby budúcich používateľov je nevyhnutný predpoklad úspechu. Lídri v inováciách jednoducho pracujú agilným vývojom a v centre záujmu majú svojho klienta. Mám to šťastie, že pracujem s kolegami, ktorí našli odvahu a priniesli tento prístup aj k nám. Prečo by takéto projektové riadenie nemohlo fungovať aj v zdravotníctve, či dokonca trúfalejšie – na úrovni programového plánovania cieľov vlády?


Keď som v roku 2016 čítala programové vyhlásenie vlády pre oblasť zdravotníctva, videla som v ňom kopec všeobecných nádejí pre voliča, a tým aj veľa výziev pre dotknutých účastníkov systému. Istá nádej, že vyhlásenie nebude opäť len papierom plným prázdnych slov, svitla s príchodom manažérov z komerčného prostredia, ktorým svet riadenia projektov nebol cudzí.


Nádej zhasla, keď pochopili, že v slovenských reáliách je dôležitejšie politikárčenie ako úspech projektu a jeho dlhodobá udržateľnosť.


Zmeny v zdravotníctve však vyžadujú agilný prístup. A ľudí, ktorí sú schopní zvládnuť ho. Potrebujeme robiť „skúšky správnosti“ a testovania s adresátmi, či ideme správnym smerom. Bez toho štát sotva zavedie DRG systém v plnom rozsahu do nemocníc a ťažko zostaví najlepšiu koncepciu stratégie rozvoja zdravotníctva na najbližších 20 rokov.


Napriek vládnemu záväzku nebadať pre pacienta viditeľný posun v kvalite poskytovania zdravotnej starostlivosti. Rovnako nie sú známe sľubované podmienky pre transparentné výberové konania na obsadzovanie pozícií riaditeľov nemocníc a špecializovaných ústavov. Rezidentský program, čo je dobrá myšlienka, je v troskách, centralizácia transparentného obstarávania štátnych nemocníc sa pohýna iba pomaly. Elektronické zdravotníctvo malo byť plne funkčné do roku 2017. Realitou je len erecept, a aj to sme štátu museli s jeho vývojom pomôcť. Z novej univerzitnej nemocnice ostala len príležitosť na prekáračky so súkromným investorom.


Do parlamentných volieb chýbajú zhruba štyri mesiace. Systém po nich zúfalo potrebuje manažérov, ktorí čerpajú know-how z úspešnejších zahraničných zdravotných systémov, ktorí odložia politiku bokom a začnú riadiť rezort tak, akoby to bola ich vlastná firma s priamou osobnou zodpovednosťou.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-11 07:51:31 - Feat.: - Title: Telemedicína v praxi: Odfotíte znamienko a snímku pošlete lekárovi 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 17:48