Martina LubyováTASR
StoryEditor

Dokázali sme to: nárast žiakov v duáli o 220 percent

05.11.2019, 23:00
Netreba zabúdať na nástup štvrtej priemyselnej revolúcie.

„Duálne vzdelávanie nefunguje tak, ako štát očakával.“ „Vzdelávanie, ktoré nezaujalo 98 percent žiakov. Prečo?“ Aj takto ešte donedávna zneli titulky mienkotvorných denníkov. V roku 2016 sa štát rozhodol podporiť systém duálneho vzdelávania na Slovensku s využitím eurofondov a vytvoril národný projekt Duálne vzdelávanie a zvýšenie atraktivity a kvality odborného vzdelávania a prípravy. Cieľom projektu je zapojiť do roku 2020 do duálu 12-tisíc žiakov, a to aspoň na 80 percent, teda dosiahnuť, aby sa minimálne 10 500 študentov vzdelávalo podľa štátneho vzdelávacieho programu pre duál a zároveň absolvovalo prax u zamestnávateľa. Zo začiatku sa procesy rozbiehali len veľmi pomaly. Predsa len – duálny systém je na Slovensku novým vzdelávacím systémom.

Neopiera sa o dlhoročné tradície a sieť inštitúcií, ako napríklad v Nemecku či v Rakúsku. V prvom roku projektu sa do duálu zapojilo len 450 žiakov, v druhom 1 122, v treťom 2 128. Po mojom nástupe sme teda po troch rokoch vytiahli kumulatívny počet na 3 700 žiakov. Napriek tomuto nárastu bol počas prvých troch rokov ročný priemer zapojených žiakov 1 233 a bolo jasné, že týmto tempom ciele projektu nenaplníme. Bolo potrebné zdynamizovať nástup nových zamestnávateľov a žiakov do systému.


Začali sme preto pracovať na novele zákona o duálnom vzdelávaní, ktorej cieľom bolo systém duálu otvoriť, odstrániť bariéry pri vstupe stredných škôl a zamestnávateľov a zatraktívniť duál pre žiakov. Po troch rokoch fungovania projektu sme zaviedli významné zmeny. Odstránili sme krátenie mzdového normatívu na praktické vyučovanie, ktoré demotivovalo školy. Výrazne sme znížili administratívnu záťaž pri overovaní spôsobilosti zamestnávateľov a zvýšili sme možnosť spolupráce medzi zamestnávateľmi, ktorí poskytujú praktické vyučovanie. Zvýšili sme aj možnosti zárobku pre žiakov.


Takto sme nastavili systém priateľský nielen pre automobilky, ale aj pre živnostníkov či stavebné firmy vo vašom meste.

Efekt nenechal na seba dlho čakať: po schválení novely zákona sme zaregistrovali zvýšený záujem zamestnávateľov – ponuka učebných miest na školský rok 2019/2020 totiž dosiahla počet až 5 055 a neustále prebieha overovanie spôsobilosti zamestnávateľov, ktorí vstupujú do duálu, a už teraz majú pripravených ďalších viac ako tristo učebných miest. Rovnako sa zvýšil záujem zo strany žiakov: vo štvrtom školskom roku od začatia národného projektu zatiaľ vstúpilo do duálu 2 750 žiakov a do januára tento počet zrejme presiahne tritisíc. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa teda počet žiakov zvýšil o 130 percent a v porovnaní s doterajším ročným priemerom až o 220 percent.

Zákonom o pedagogických a odborných zamestnancoch sme zároveň posilnili kariérne poradenstvo na základných školách, aby sa žiaci a ich rodičia dozvedeli o reálnych kariérnych možnostiach a neboli odkázaní na vyčkávaciu taktiku alebo odkladanie rozhodnutia o budúcom štúdiu a zamestnaní.

Dnes teda môžeme hovoriť o úspechu – po otvorení systému v ňom evidujeme 6 800 žiakov a dáta z rezortného informačného systému naznačujú, že do konca roka celkový počet žiakov, ktorí splnili obe podmienky zapojenia sa do duálu v rámci národného projektu, narastie až na deväťtisíc. Ak sa podarí zachovať túto priaznivú dynamiku aj v ďalšom školskom roku, ciele národného projektu by mali byť naplnené.

Zároveň však netreba zabúdať na nástup štvrtej priemyselnej revolúcie – takzvanej Industry 4.0. Odborníci nás varujú, že v priebehu 25 rokov takmer polovici povolaní hrozí, že vďaka technológiám a automatizácii zaniknú alebo ich postupne nahradia stroje. Práca 4.0 bude teda ťažko skúšaná a jej úspech bude závisieť nielen od lepšieho prepojenia vzdelávania a praxe, ale aj od nastavenia systému celoživotného vzdelávania. V ňom máme na Slovensku značné rezervy, ale o tých až nabudúce.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 19:49