StoryEditor

Aspoň symbolicky odškodniť

21.01.2008, 23:00

Hrôzy druhej svetovej vojny mnohí poznáme iba z kníh a filmov, no stále medzi nami žijú ľudia, ktorí touto smutnou etapou ľudských dejín prešli. Dnes už chvalabohu žijeme v demokracii, kde práva, povinnosti a záväzky máme všetci vrátane štátu. Považujem preto za nedôstojné, ak sa štát rozhodne odškodniť poškodených občanov, ktorí boli deportovaní do nacistických koncentračných a zajateckých táborov a tí čakajú na svoje symbolické zadosťučinenie dlhé roky. Stratený čas a hrôzy im nemáme ako vrátiť...
Zákon o zmiernení niektorých krívd osobám deportovaným do nacistických koncentračných táborov a zajateckých táborov prijal parlament ešte v roku 1999, poškodení mohli podať žiadosť o odškodnenie do konca roku 2002. A roky čakajú. Pritom žiadosti sú plné smutných ľudských osudov.
Nápravu tejto krivdy preto považujem za jednu z mojich tohtoročných priorít. Nebudeme predsa čakať, pokiaľ títo občania už nebudú medzi nami. Ministerstvo spravodlivosti od môjho nástupu zintenzívnilo vybavovanie týchto prípadov. Faktom zostáva, že mali byť vybavené už dávno, pretože je to neúcta štátu k týmto občanom.
V roku 2007 sme takto vyplatili viac ako 18 miliónov korún. Predpokladám, že v tomto roku konečne uzavrieme túto agendu a vyplatíme ešte približne 20 miliónov. Tí ľudia si to aspoň takto symbolicky zaslúžia.

Štefan Harabin

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 16:43