TASR - Jakub Kotian
StoryEditor

Vláda nepochopiteľne hazarduje s rozpočtom

25.11.2019, 23:00
Veľmi otvorene pritom pomenovali problémy, ktoré by mohli vzniknúť.

Predvolebná kampaň beží. Na šachovnici opozičných a koaličných strán dochádza k neustálym kolíziám. Politikárči sa. To všetko k voľbám patrí. Nikdy to inak nebolo a, zmierme sa s tým, nikdy to ani inak nebude. Nesmieme však zabúdať, že naďalej máme zodpovednosť za svoju prácu a určité povinnosti, ktoré máme vďaka našej konzistentnej práci napĺňať. Jednou z nich je aj prijatie štátneho rozpočtu. Ide o mimoriadne dôležitý krok, ktorý ovplyvní nielen budúcu vládu. Dosah bude mať najmä na tú najmenšiu a najdôležitejšiu jednotku v štáte – občana. Aký teda máme súčasný stav? Rozpočet Slovenskej republiky podľa konštatovania Európskej komisie spĺňa požadované pravidlá, no pri hodnotení štrukturálneho salda, ako aj výdavkového pravidla indikuje riziko odchýlenia. Naďalej platí, že máme zdravé verejné financie a pod kontrolou je aj dlh. Bezpečne pod hranicou 60 percent HDP.

Napriek tomu ministerstvo financií musí hľadať nové spôsoby, ako „zohnať“ príjmy do štátnej kasy. Najprv na to šli v duchu hesla – jednoduchá cesta je najlepšia cesta. A z rukáva víťazoslávne vytiahli zdražovanie tabakových výrobkov. Tomu som sa ako koaličný partner postavil. Moje argumenty počúvať nechceli. Nepočúvali ani Republikovú úniu zamestnávateľov a Asociáciu zamestnávateľských zväzov a združení. Veľmi otvorene pritom pomenovali problémy, ktoré by mohli vzniknúť. A to negatívny vplyv na spotrebiteľov a tiež nárast nelegálneho obchodu s tabakovými výrobkami. Vtedy som avizoval, že je na rezorte financií, aby prišli s tým správnym receptom. Ak tak neurobí, urobíme to my.

Po prvé, presadzujeme zavedenie digitálnej dane. Dane, na ktorú sa pripravujú všetky členské štáty Únie, len Slovensko sa tvári, že to nepočuje a nevidí. Po druhé, poďme sa pozrieť na úniky DPH. Český premiér Andrej Babiš bojoval za presadenie reverse charge roky. Čo by táto daň z obratu znamenala pre nás? Zbavili by sme sa doterajších praktík, ktoré súhrne nazývame karuselové podvody. Teda daň sa platí po častiach, tovar sa presúva medzi krajinami a kým daňová správa príde na to, že obchodník nezaplatil daň, už je dávno preč aj s peniazmi. Rovnako by sme podporili takzvaný cash flow podnikateľov vnútri štátu. Samé pozitíva. Ešte je potrebné spomenúť, že tento typ dane dnes už u nás platí, a to v stavebníctve. Osvedčilo sa to. Prečo to nepreniesť aj do ostatných oblastí? Prečo teda do štátnej kasy nepriniesť takmer miliardu eur ročne od nepoctivých podnikateľov? A nedostavať z toho diaľnice, nemocnice, školy tak, aby z toho mali osoh všetci občania SR.





01 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 02 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-25 12:55:30 - Feat.: - Title: Bude Fico mobilizovať zdroje z dôchodkových úspor? 04 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 18:44