recykláciaTwitter/Sweden.se
StoryEditor

V Európe sa hromadí odpad, ktorý nemá kto recyklovať

01.12.2019, 23:00
V roku 2035 budú chýbať kapacity na spracovanie 40 miliónov ton odpadu.

Zo všetkých strán počúvame hlasy vyzývajúce na zodpovedné triedenie odpadu. Súhlasím. Jedine triedením dostane odpad šancu na recykláciu, a tým aj na ďalší život v kruhu cirkulárnej ekonomiky. Žiaľ, medzi triedením a recykláciou automaticky nie je znamienko „rovná sa“.


Čo sa deje s odpadom, ktorý vytriedime? Smetiari takýto odpad prevezú na triediacu linku, kde sa triedi na predajné komodity a oddeľujú sa nerecyklovateľné zložky. Už v tomto štádiu je asi tretina vytriedeného odpadu na recykláciu nepoužiteľná. V prípade plastov je to viac ako polovica.


Aj v prípade odpadu existuje trh s pravidlom ponuky a dopytu. O vytriedený odpad musí byť záujem zo strany výrobcov, ktorí ho zrecyklujú a vrátia späť do ekonomiky v podobe nových výrobkov. Takýto ideálny stav na Slovensku ani v Európe rozhodne nemáme. Neexistujú dostatočné spracovateľské kapacity a o mnohé vytriedené druhy odpadu záujem nie je. Ešte nedávno Európa nachádzala útočisko v ázijských krajinách. Z Únie sa ročne vyvážalo priemerne až 35 miliónov ton recyklovateľného odpadu.


V čase ochladenia ekonomiky dopyt po surovinách z odpadu klesá. Koncom roka v dôsledku poklesu dopytu po finálnych výrobkoch z papiera a kartónu klesla cena kartónu a papiera z triedeného zberu na nulu. Začiatkom budúceho roka sa očakáva, že ak sa budete chcieť zbaviť papiera, budete si za to musieť zaplatiť. Výrobcovia predpovedajú, že tento stav potrvá dva roky.


Navyše, ani recyklácia nie je úplne bezodpadová. Európska konfederácia recyklátorov nedávno upozornila, že jej členovia majú problém so spracovaním všetkého reziduálneho odpadu, ktorý pri recyklácii odpadu vzniká.


Čo teda s odpadom, ktorý sa nedá recyklovať, vznikne pri recyklácii alebo je recyklovateľný, ale oň nie je záujem? V najhoršom prípade skončí na skládke. V ideálnom prípade sa z neho vyrába elektrina a teplo v zariadeniach na energetické využitie odpadu (ZEVO). Podľa Konfederácie európskych zariadení na energetické využitie odpadu (CEWEP) sú kapacity európskych zariadení ZEVO naplnené. CEWEP zároveň upozorňuje, že vzhľadom na rastúcu produkciu odpadu budú v roku 2035 chýbať kapacity na spracovanie 40 miliónov ton odpadu.


A práve v roku 2035 by mala každá ekonomika EÚ maximálne 10 percent odpadu skládkovať a minimálne 65 percent recyklovať. Je to vôbec možné? Odpoveď ponúkajú viaceré európske krajiny vrátane Rakúska, kde odpadové hospodárstvo stojí na rozumnom pomere recyklácie a energetického zhodnocovania. Aj vďaka tomu si naši susedia môžu dovoliť luxus v podobe zákazu skládkovania.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-25 09:17:19 - Feat.: - Title: Klesajúca inflácia praje maloobchodom. Tržby by v tomto roku mali mierne stúpnuť, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 21:19