Reuters
StoryEditor

Protesty v Hongkongu: Čo znamenajú pre Slovensko?

04.12.2019, 09:12
Naše dejiny nás zaväzujú k tomu, aby sme nemlčali.

Protesty v Hongkongu neutíchajú už vyše pol roka. Mesto je ochromené, ekonomika kolabuje, v uliciach sú barikády. Policajné jednotky v piatok obsadili aj miestnu polytechnickú univerzitu, ktorá bola posledné dni centrom protestov.

Čínsky naratív označuje protestujúcich ako extrémistov a zahraničných agentov, tak ako to v podobných situáciách robia iné autokracie. Aké sú teda ich „extrémne“ požiadavky? Demonštranti ich majú päť: úplné odmietnuť sporný zákon o vydávaní obyvateľov Hongkongu na súdne procesy v Číne, neoznačovať protesty ako výtržnosti, prepustiť všetkých zadržiavaných protestujúcich, nezávisle vyšetriť policajné násilie a vytvoriť skutočnú demokraciu v Hongkongu.

Tieto požiadavky boli protestujúcimi formulované ešte v lete. Hongkonská vláda mala mnoho príležitostí rokovať, no nevyužila ich. To, že sa odvtedy protesty vymkli spod kontroly, je do veľkej miery jej zodpovednosťou.

Keď v roku 1999 prešiel Hongkong spod britskej pod čínsku kontrolu, Čína sa zaviazala rešpektovať jeho politické špecifiká (demokraciu), no tieto záväzky systematicky porušuje. Obyvatelia Hongkongu tiež nedôverujú miestnej vláde, ktorá je pod kontrolou Číny a výsledky minulotýždňových miestnych volieb to naplno ukázali.

Hongkonské protesty však už dávno presiahli úroveň nespokojnosti s politikmi. Samotná identita obyvateľov sa mení – prvýkrát v histórií sa väčšina z nich identifikuje s identitou Hongkončana a iba 10 percent obyvateľov sa považuje za Číňanov. Toto je jeden zo znakov kľúčových zmien, ktoré sa dnes dejú v Hongkongu. Stále viac miestnych si uvedomuje, že ich hodnoty sa diametrálne odlišujú od tých čínskych. To nutne vedie k tomu, že sa mnohým obyvateľom nepáči rastúci tlak pevninskej Číny okresávajúci ich slobody. A mnohí z nich sa to neboja dať najavo. Žiaľ, jedinou odpoveďou ich vlády je násilie, potláčanie slobody prejavu a rastúca perzekúcia.

Slovensko musí naplno podporovať pozície EÚ vo vzťahu s Čínou a nezatvárať oči nad zhoršujúcou sa situáciou v Hongkongu. Porušovanie ľudských práv je v príkrom rozpore s našimi hodnotami. Neraz sme sa v našich dejinách ocitli v podobnej situácii ako Hongkončania. Naše dejiny nás zaväzujú k tomu, aby sme nemlčali.

Autor je podpredsedom Progresívneho Slovenska.

01 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-11 07:45:28 - Feat.: - Title: Hongkong bez udania dôvodu vyhostil Poľku pracujúcu pre Reportérov bez hraníc 05 - Modified: 2024-04-10 05:31:07 - Feat.: - Title: Požiar vo veľkej bytovej budove v Hongkongu zabil piatich ľudí, ďalších 27 zranil
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 02:40