Juraj DrobaHNtelevízia
StoryEditor

Rozpočet samosprávy nemá byť červený ani modrý

19.12.2019, 23:00
Do projektov sa pustíme napriek tomu, že sme sa museli vyrovnať so stratou takmer päť miliónov eur, ktorú spôsobilo zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane.

Viete si predstaviť, že by parlament schválil štátny rozpočet hlasmi opozície aj koalície? Alebo dokonca, že by to prešlo jednomyseľne? Čo na národnej úrovni patrí skôr do žánru sci-fi, je v zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja realita.


Hlasovanie o rozpočte je bezpochyby najdôležitejšie hlasovanie roka. Skrýva sa za tým obrovské množstvo drobnej práce plnej čísiel a tabuliek. Od toho závisí údržba ciest, investície do škôl či kvalita zdravotníckych a sociálnych služieb. Osobne som presvedčený o tom, že cesta nie je červená ani modrá, ale buď opravená, alebo rozbitá. Že stredné školy nie sú opozičné ani koaličné, ale buď poskytujú kvalitné vzdelanie, alebo sú plné demotivovaných učiteľov a znudených žiakov.


Aj napriek tomu, že v Zastupiteľstve máme poslancov rôznych straníckych tričiek a množstvo nezávislých poslancov, dokázali sme viesť konštruktívnu diskusiu a dospeli sme k jednomyseľnej zhode. V roku 2020 bude bratislavská župa hospodáriť so sumou 211 miliónov eur. Úplne najväčšiu položku, 75 miliónov, predstavuje školstvo. Financie, ktoré sme za posledné dva roky investovali do vzdelania a do motivácie učiteľov, už prinášajú prvé výsledky. Azda najlepším ukazovateľom je, že počet prihlášok na stredné školy stúpol o štvrtinu!


Druhou dobrou správou je, že až 40 miliónov eur pôjde na investičné projekty, vďaka čomu zrekonštruujeme centrá odborného vzdelávania a prípravy, opravíme školy, regionálne cesty a mosty. V sociálnej oblasti sme významne zvýšili rozpočet na vlastné aj neverejné zariadenia sociálnych služieb, kde celkové výdavky predstavujú 33 miliónov eur.


V rozpočte župy nájdete aj jeden program, na ktorý som obzvlášť hrdý a inšpiruje aj ďalšie samosprávne kraje. Volá sa Bratislavská regionálna dotačná schéma a aj vďaka nej sa stáva kraj atraktívnejším a lepším miestom pre život. Doteraz sme podporili približne tisícku občianskych projektov za 3,5 milióna eur v takých oblastiach ako turizmus, kultúra, životné prostredie, šport, mládež a rozvoj vidieka.


Do spomínaných projektov sa pustíme napriek tomu, že sme sa museli vyrovnať so stratou takmer päť miliónov eur, ktorú spôsobilo zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane. Tento krok vlády a poslancov parlamentu pokladám za populistický, pretože ľuďom s nízkymi príjmami to takmer vôbec nepomôže, ale na druhej strane, všetky slovenské župy prídu o desiatky miliónov eur, ktoré mohli ísť do zdravotníctva, školstva, sociálnych vecí, dopravy alebo na ochranu životného prostredia.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 22:02