TASR, ilustračná snímka
StoryEditor

Nedostatok miest v materských školách do roku 2021 nehrozí

21.01.2020, 23:00
Mestá a obce by mali naozaj vynakladať 40 percent z podielových daní priamo na školstvo.

Uzákonením povinného predprimárneho vzdelávania pre všetky päťročné deti sa minulý rok na jeseň strhla lavína protichodných emócií. Rodičia takýchto detí s potleskom vítali toto opatrenie, mestá, obce a opozícia bili na poplach, že budú zo škôlok vytlačené mladšie deti, že nie je dostatok finančných prostriedkov. Osobne zavedenie povinnej škôlky pre päťročné deti považujem za obrovský úspech. Cesta k nemu však nebola ľahká. Bol to asi ročný boj, kým sa toto opatrenie podarilo presadiť aj formou zákona v parlamente. V Európskej únii je zaškolených až 97 percent detí vo veku od štyroch rokov do nástupu na povinnú školskú dochádzku. U nás je to len 78 percent, čo je naozaj výrazné zaostávanie.


Kým v susednej Českej republike majú povinné škôlky pre päťročných a zároveň majú nárokovateľné miesta pre troj- a štvorročných, na Slovensku sme v štádiu, že nemáme ani len to povinné predprimárne vzdelávanie. Jeho zavedenie nás stálo rok politického boja a dodnes je napádané ZMOS-om, ktorý dokonca podal podnet na Generálnu prokuratúru a žiada zrušenie novely školského zákona. Pokiaľ ZMOS deklaruje, že školstvo je jeho prioritou, mali by mestá a obce naozaj vynakladať 40 percent z podielových daní priamo na školstvo, pre naše deti. Tento podiel sa však v mnohých mestách a obciach nedodržiava a finančné prostriedky sú použité na iné ciele.


Pred decentralizáciou materských škôl zo štátu na samosprávy v roku 2004 bolo materských škôl o niekoľko stoviek viac ako v súčasnosti. Za 15 rokov odvtedy zaniklo vyše 300 škôlok, čo znamená tisíce miest pre deti. Materské školy, ktoré boli zo strany štátu odovzdané mestám a obciam, boli zatvorené, sprivatizované alebo sa často nevyužívajú na tieto účely.

Ľudia v obciach a mestách by mali tlačiť na svoje samosprávy – primátorov a starostov, aby materské školy pre nich zriadili, a nielen donekonečna povoľovali výstavbu bez občianskej vybavenosti. S dôvetkom, že štát zariadi. Verejnosť často zabúda, že ministerstvo ani vláda žiadne škôlky ani školy zriaďovať nemôže. Povinnosť zriaďovať ich majú mestá a obce.


Dôležitou informáciu najmä pre rodičov je, že nedostatok miest v materských školách do roku 2021 výrazne nehrozí. V rámci eurofondových projektov sa v rámci dvoch operačných programov budujú škôlky a už momentálne je vybudovaných zhruba 10-tisíc miest, v rámci už existujúcich projektov bude ďalších 10-tisíc miest v horizonte dvoch rokov dobudovaných. Rok 2021 bol zvolený ako horizont aj preto, že dovtedy štát v rámci financovania cez eurofondy dokáže vykryť chýbajúcu kapacitu na to, aby mohli byť všetky päťročné deti povinne zaškolené bez toho, aby vytlačili trojročné a štvorročné deti, a bez toho, aby obmedzili ich prijímanie do systému. V ďalšom období je potrebné zaviesť nárok na prijatie do škôlky aj pre troj- a štvroročné deti. Priblíži nás to nielen k susednému Česku, ale aj k vyspelej Európe.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 11:05