trhy, burzaReuters
StoryEditor

Ešte FOMO alebo už TINA?

06.02.2020, 23:00
Dôvody na nákup akcií sú komplexné, inokedy veľmi jednoduché.

Korekcia trhov na konci roku 2018 priniesla nekonečno predpovedí o prichádzajúcej kríze alebo aspoň slušnej recesii. Od tej poslednej prešlo 10 rokov, takže už bol najvyšší čas. Niekedy stačí tému dookola opakovať a po istom čase sa stane realitou. Finančné trhy sú tiež len kombináciou faktov a rozhodnutí pod vplyvom iracionálnych emócií. A preto majú stále čím prekvapiť.


Na budúcu krízu sa vždy pozeráme optikou tej poslednej a hľadáme príčiny, ktoré sme naposledy prehliadli. Cítime sa múdrejší a skúsenejší a sme presvedčení, že ďalšie veľké príležitosti nám už neujdú. Alebo si vieme priznať, že je to inak? Každá predpoveď budúcnosti tak trochu kríva. Ak sa dá na niečo naozaj spoľahnúť, tak je to fakt, že neistota zostáva. Neznie to tak, ale je to dobré. Bez rizika nebudú výnosy. Neočakávané udalosti ako epidémia koronavírusu držia už týždeň trhy v červených číslach, lebo tie očakávané už nemajú silu hýbať trhmi.


Akcie v býčom trende
Rok 2019 bol napriek všetkým tým krízovým predpovediam veľmi úspešný. Akciové trhy zarobili dvojciferné rasty. Každý má svoje dôvody na investičné rozhodnutia, trhoví komentátori to však potrebujú vždy nejako opísať s cieľom zjednodušiť nám správanie sveta. Hlavné argumenty sa tak dajú zhrnúť pod poklesy sadzieb, dobré výsledky firiem, pozitívne očakávania na oživenie rastu a fenomén známy ako FOMO (z anglického Fear of Missing Out). To znamená strach, že ak teraz nekúpite, ujde vám príležitosť. Faktom je, že niekedy sú dôvody na nákup komplexné a inokedy, naopak, veľmi jednoduché. Buď stoja na faktoch, alebo na emóciách.


Akcie nemajú alternatívu
Záporné úroky nám vyradili z investičného zorného poľa veľkú časť aktív. Dlhopisy sú v mínuse a trh naznačuje záporné výnosy ešte na ďalších päť rokov. Komodity, reality a iné nelikvidné aktíva majú svoje špecifiká a nemali by tvoriť významnú časť majetku. Na trhoch sa preto presadzuje ďalší fenomén známy ako TINA (z anglického There is No Alternative). K akciovým investíciám jednoducho nie je likvidná alternatíva, ktorá by ponúkala nielen nominálne, ale aj reálne zhodnotenie úspor. Bez akcií majú akékoľvek iné riešenia problém očakávať výnos.


Finančné trhy si stále nájdu dôvod, čím prekvapiť. Tieto pravidelné lekcie z nepredvídateľnosti by mali prebudiť viac rešpektu z úspešného obdobia a zároveň dať šancu aj negatívne roky vidieť optikou príležitostí. Na striedanie dobrých rokov s tými slabšími by sme si už mohli postupne zvyknúť a brať to ako normálnu vec.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 06:03