Na Slovensku sa doposiaľ výskyt ochorenia COVID-19 nepotvrdil. Všetkých 195 preverených vzoriek bolo negatívnych. V utorok o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, ktoré zároveň prízvukuje, že situáciu monitoruje a operatívne reaguje preventívnymi opatreniami. „V praxi sú nastavené opatrenia a všetky zapojené rezortné zložky navzájom úzko spolupracujú. V súvislosti s novým koronavírusom bol zriadený krízový štáb, ktorý všetky ďalšie kroky precizuje na pravidelných zasadnutiach,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Štát spustil informačnú kampaň vo verejnoprávnej televízii a rozhlase. MZ SR a Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR kontinuálne komunikujú aj prostredníctvom sociálnych sietí a domovských webových portálov. Niekoľko týždňov sú zriadené infolinky a e-mailový kontakt [email protected], kde epidemiológovia nepretržite odpovedajú na otázky verejnosti. Všetky informácie sú k dispozícii na stránke MZ SR. Na hraničných priechodoch s Rakúskom sa realizujú kontroly a ľudia, ktorí prichádzajú na Slovensko, dostávajú informačné letáky od ÚVZ SR s praktickými informáciami a radami o koronavíruse. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR rozposiela všetkým ľuďom, ktorí prichádzajú na územie Slovenska, SMS správy s praktickou informáciou v oblasti koronavírusu. Aj slovenské mestá zavádzajú preventívne opatrenia na ochranu obyvateľstva. Magistrát v Bratislave napríklad dal komplexne dezinfikovať všetky vozidlá MHD, vydal pokyn na pripravenosť členov mestského krízového štábu, dal nakúpiť hygienické a dezinfekčné prostriedky pre zamestnancov a nariadil obmedzenie návštev v zariadeniach pre seniorov v správe mesta pre osoby, ktoré v poslednom čase navštívili oblasť s potvrdeným výskytom COVID-19. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor Bratislavy Matúš Vallo.TASR
StoryEditor

Až sa situácia upokojí

17.03.2020, 23:00
Napriek dojmu, ktorý budia, sa veľké kapitálové investície ľahko rúcajú.

Až sa skončí súčasné náročné obdobie, budeme možno intenzívne uvažovať o tom, čo by sme mohli robiť inak. Viem si predstaviť, že veľmi čítanou literatúrou sa stanú už dnes známe knihy Nassima Nicholasa Taleba. Koncepty čiernych labutí či antifragility však môžu mať niečo do seba. Čo je to antifragilita? Niektoré veci sú krehké – pod tlakom sa rúcajú. Iné veci, prípadne systémy sú odolné. A potom sú podľa Taleba veci a systémy antifragilné, ktoré z tlaku a šokov ťažia.


Lenže čo to znamená v praxi? Konzultant Brad Power uviedol ako príklad korporátnej antifragility Toyotu po roku 2010, keď firma musela zvolať veľký počet áut a ešte čelila škodám súvisiacim s cunami. Power tvrdí, že antifragilita vlastne nie je odklon od toho, čo organizácie robia neustále – riešia problémy. Je „len“ zvýšenie efektivity tohto procesu tak, že firma je namiesto rigidnej štruktúry orgánom, v ktorom sú všetci (i bežní zamestnanci) podporovaní v tom, aby riešili problémy rýchlo a efektívne.


Nemusíme nutne prijímať slovník či celé Talebove tézy. Mne sa na podobných konceptoch páčia minimálne dve veci. Po prvé, pripomínajú nám, ako málo toho vieme, a po druhé, tieto tézy môžu byť pádnym argumentom proti megalomanstvu. Namiesto toho kladú dôraz na to, že malé je pekné a odolnejšie. Vyššie uvedené nie je len teoretizovaním. V roku 2016 bola napríklad zverejnená štúdia Big is Fragile: An Attempt at Theorizing Scale. Jej autori tvrdia, že veľké investičné projekty sa často končia sklamaním, to je dané tým, čo Taleb nazýva krehkosťou. „Napriek dojmu, ktorý budia, sa veľké kapitálové investície ľahko rúcajú a majú negatívnu čistú súčasnú hodnotu,“ píšu autori štúdie. Príčinou je značná neistota, ktorá sa spája s ich plánovaním, implementáciou a prevádzkou.


Ohľadom našej schopnosti predikovať budúcnosť môžeme spomenúť štúdiu Kaia Jägerz z University of London o nádejách do „big data“. Konkrétne ide o to, že dáta nám umožnia prekročiť naše doterajšie veštecké limity a zlepšiť sa v predikcii. Autor štúdie však nadšenie chladí. Zameriava sa na predikcie občianskych vojen a konfliktov a tvrdí, že je jednoduché taký konflikt predpovedať napríklad vo chvíli, keď sa zvýši počet správ o nich v médiách. Lenže tento počet je sám osebe tým, čo by sme mali predikovať.

Pretože konflikt v čase, keď o ňom médiá píšu, už beží, aj keď nie nevyhnutne pod oficiálnou hlavičkou občianskej vojny. Jägerz tvrdí, že big data môžu pomôcť v jednoduchých situáciách, ale „neexistujú dôkazy, že pomôžu v neistých situáciách s mnohými scenármi“. Takže druhý „recept na chybu“.
Napriek dojmu, ktorý budia, sa veľké kapitálové investície ľahko rúcajú.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 12:00