trhy, burzaReuters
StoryEditor

Kupuj dole, predávaj hore

18.03.2020, 23:00
Akákoľvek epidémia v minulosti prišla, ľudstvo sa s ňou vďaka disciplíne a medicíne vyrovnalo.

Je to pochopiteľné, že väčšina článkov v médiách má dnes spoločnú tému. Pred dvomi mesiacmi skoro nikto ešte nevedel, čo je koronavírus. Dnes sa týka všetkých, má vplyv na všetko, nikto nevie, kedy sa to skončí a aké to bude mať finálne dôsledky. Rešpekt je preto namieste. V tom, ako to svet zvládne, sa rovnako môžu mýliť optimisti, ako aj pesimisti. Situáciu môžeme zaradiť medzi tzv. black swan udalosti. Udalosti, ktorých pravdepodobnosť, že nastanú, je veľmi nízka, ale keď sa stanú, tak majú významný dosah. Na spoločnosť, ekonomiku a firmy, finančné trhy, investície.

Miera pohybov cien na akciovom trhu aktuálne nemá zdroj v racionálnom posúdení situácie. Emócie ešte stále prevažujú nad faktami. Asi aj preto, že fakty zatiaľ nevyzerajú dobre.


Monetárne stimuly centrálnych bánk trhy prehliadajú, očakávajú sa silné fiškálne opatrenia na úrovni krajín. Zažívame jednu veľkú lekciu tohto roka z nepredvídateľnosti fungovania sveta. Pokles trhov o 30 percent za tri až štyri týždne sa nedeje bežne. V posledných 70 rokoch sme tu mali len päť percent väčších poklesov, ako je ten aktuálny. Investori preto dnes riešia jednu z týchto otázok: dnešná situácia je pre mňa riziko a stratím viac, ak sa pandémia ďalej rozšíri, alebo je to pre mňa príležitosť kúpiť lacno (pozri prvú časť nadpisu) na získanie atraktívneho výnosu do budúcnosti?

Sledovať trhový pokles, keď máme úspory v akciách, je mentálne náročné a stresujúce. Považuje sa však za rozumné porozmýšľať nad situáciou bez emócií. Minulosť ukazuje, že takéto obdobia sú na investovanie z pohľadu budúceho výnosu najlepšie. V čase krátkodobej neistoty a veľkých pohybov cien sú v každom prípade malé kroky v zmysle rozloženia investovanej sumy považované za vhodnejšie. Avšak diskutovať o tom, kedy je už ten jeden správny moment na investovanie, je zbytočné. Ideálny čas na investovanie totiž v danej chvíli vôbec tak ideálne nevyzerá. Ešte nejaký čas budeme z každej strany počúvať ďalšie negatívne správy. Výsledok sa preto aj tak dozvieme až pri spätnom pohľade, v čase, keď to najhoršie obdobie prehrmí.

Na deň presne pred mesiacom dosiahli akciové trhy svoje historické maximum. Hovorí to o tom, že všetky poklesy a krízy v minulosti, akokoľvek dramaticky prebiehali a akokoľvek fatálne boli v danom čase vnímané, boli vymazané a prekonané. Bola to len otázka času. História nás učí, že to isté platí aj pre epidémie. Akákoľvek epidémia v minulosti prišla, ľudstvo sa s ňou vďaka disciplíne a medicíne vyrovnalo. Nie je cieľom situáciu zľahčovať, ale svet naozaj až tak často nekončí. A dôvody na optimizmus pritom nemusia byť zložité.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 09:02