archív SAV
StoryEditor

Veda a disciplína

19.03.2020, 23:00
V konečnom dôsledku následný direktívny čínsky prístup priniesol výsledky.

Dnes nás kvári šírenie vírusu SARS-CoV-2. Nikto z nás nevie, ako sa s ním vyrovnať. Ani politici, ani vedci. Jedna z rád hovorí: buďte disciplinovaní. Také jednoduché. Také triviálne. Len...
„Len“ tá realita je taká, že vždy sa nájde niekto, kto disciplínu poruší. Niekto, kto sa vrátil zo zahraničia a má neodbytnú túžbu tento fakt zatajiť.


Ak človek počúva premiéra tejto krajiny, má nádej. Má nádej, že Slovensko to zvládne, musí to zvládnuť. V tomto má premiér pravdu. Musíme to zvládnuť. Na druhej strane verejne prezentované modely sú expresívne. Vraj až 40 percent obyvateľov bude nakazených. To je takmer výzva na paniku. No možno to chápať aj ako výstrahu pre disciplinované konanie. O čo sa môžeme oprieť? Máme skúsenosť z Číny. Nakazených v celej Číne bolo menej ako jedno percento obyvateľov Wu-chanu. Nie 40 percent. V Číne je disciplína. V Číne je rozhodnutie komunistickej vlády viac ako zákon. Autokratický režim sa ukázal ako použiteľný.


Wu-chan sa po troch mesiacoch pomaly blíži k normálu. Na začiatku expanzie vírusu síce režim ukázal svoju pravú tvár, bol represívny a nepripúšťajúci si problém, bagatelizoval situáciu, dokonca prenasledoval lekárov, ktorí o ňom medzi sebou začali chatovať. V konečnom dôsledku však následný direktívny čínsky prístup priniesol výsledky. A poskytol celému svetu drahocennú skúsenosť. I keď sa metódy autokratických štátov ťažko aplikujú v demokratickom prostredí, nariadenia čínskej vlády a aj disciplínu občanov Číny v tejto situácii treba oceniť. Hľadanie riešenia pre situáciu, akou je šírenie koronavírusu, sa nedá riešiť plebiscitom. Naša osobná sloboda nemôže ohroziť osudy druhých, a tak v prípade koronavírusu často hlúposť s odvolaním sa na osobnú slobodu víťazí bez zmyslu pre zodpovednosť. Príkladov sa denne dozvedáme dosť.


Vedci vo svete hľadajú recept na antivirotikum. Všetci im držíme palce, aby sa to čím skôr podarilo. V tom je naša záchrana. Je to čistý základný výskum. Vo verejnosti a aj z úst podnikateľov či niektorých politikov bolo neraz počuť, že základný výskum, ktorý sa robí v SAV, nemá pre krajinu veľký praktický význam.
Virológom z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied sa v ich špeciálnom laboratóriu podarilo izolovať na bunkových kultúrach prvé slovenské kmene vírusu SARS-CoV-2. Po úspešnej genetickej charakterizácii budú slovenské kmene vložené do Európskeho vírusového archívu. Vďaka tomu budú k dispozícii medzinárodnej vedeckej komunite pre ďalší výskum a možno aj pre vývoj nového antivirotika. Vo svetle súčasnej pandémie je už dnes nad slnko jasné, že základný výskum je nevyhnutnosťou.


Aké je poučenie? Pomôže nám iba disciplína alebo veda. Skúsme ich rešpektovať.
V konečnom dôsledku následný direktívny čínsky prístup priniesol výsledky.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 11:46