Reuters
StoryEditor

Podnikatelia pociťujú pandémiu čoraz viac

25.03.2020, 23:00
Nie my, ale vláda v tejto chvíli vie odvrátiť negatívne ekonomické dosahy.

Nikto nečakal príchod pandémie až v takomto rozsahu, že paralyzuje školy, dopravu a, samozrejme, aj firmy. Školy sú pozatvárané, rodičia si húfne berú OČR, čo komplikuje chod firmám – predovšetkým ak ide o kľúčové pozície. Nedostatok ľudí môže situáciu ešte viac ochromiť, čo spôsobuje meškanie či rušenie dodávok. Mnohé predovšetkým menšie podniky, prípadne živnostníci majú momentálne minimálne, v horšom prípade žiadne tržby. Zároveň nemajú dostatočnú finančnú rezervu, aby dokázali pokryť svoje záväzky. Ak aj určitú rezervu majú, stačiť im bude len na pár týždňov. Veľmi rýchlo to bude pre mnohé firmy zásadný existenčný problém.

V tomto roku predpokladá NBS pokles výkonnosti ekonomiky medzi 4,5 až 9,4 percenta. Ďalej uvádza, že recesia môže dočasne pripraviť o prácu približne 75- až 130-tisíc ľudí. Tak, ako je nevyhnutné v tejto situácii podporiť zdravotníkov, ktorí zachraňujú životy, tak je nevyhnutná aj podpora ekonomiky a podnikov, pretože bez nich môže podnikateľský sektor skolabovať a ľudia môžu prísť o prácu. Aby zamestnávatelia nemuseli hromadne prepúšťať, vláda by sa pri prijímaní opatrení na podporu ekonomiky mala zamerať na kompenzáciu nákladov na zamestnancov a na zlepšenie cash-flow podnikateľov.


Už teraz je zrejmé, že k istým ekonomickým škodám v konečnom dôsledku príde, no hovoriť o ich výške je predčasné. Samozrejme, závisí to aj od toho, ako dlho bude aktuálny krízový stav trvať. Ak budú musieť byť podniky dlhodobo zatvorené, môže to viesť až k likvidácii spoločností (aj pracovných miest), čomu chceme predísť. Spoločnosti preto s plnou vážnosťou sledujú preventívne opatrenia, ktoré sa každý deň modifikujú a sprísňujú.

Na participácii jednotlivých opatrení, samozrejme, už teraz spolupracujeme, finálne znenie však schvaľuje vláda. Nie my, ale vláda v tejto chvíli vie odvrátiť negatívne ekonomické dosahy jednotlivých firiem. Podľa vzoru iných európskych krajín by sme preto v tomto smere uvítali čo najrazantnejšiu podporu, aby sa zabránilo kolapsu podnikateľského sektora. Opatrenia by sa mali čím skôr implementovať do praxe, keďže flexibilita a reakčný čas je v týchto časoch veľmi kľúčový.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 18:29